Budimir: U BiH postoji velika opasnost od terorizma

Srna
Budimir: U BiH postoji velika opasnost od terorizma

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da u BiH postoji velika opasnost od terorizma i da niko ne zna broj vraćenih ratnika "Islamske države" sa Bliskog istoka, koji je sigurno veliki, ističući da zajedničke institucije koje se bave pitanjima bezbjednosti izbjegavaju ovo goruće pitanje.

"Sigurno je da postoje ljudi koji su prikriveni u nekom svom djelovanju, a povezani su sa radikalnim islamizmom u BiH i regionu, na Kosovu i Metohiji i u Sjevernoj Makedoniji. O tim stvarima mora da se razgovara stručno i svaki put treba ukazati da agencije poput MUP-a Republike Srpske moraju da budu uključene u sve tokove i da razmjenjuju informacije", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

On vjeruje da se to desilo sa policijskim bezbjednosnim agencijama Njemačke i Austrije poslije nedavnog terorističkog napada na festivalu u gradu Solingen na zapadu Njemačke.

Budimir je naveo da je islamistična internacionala, koja je ratovala za vrijeme sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, globalno povezana, kao što je postojala veza od Sarajeva do Kabula.

On je rekao da su potom izvedene terorističke aktivnosti 11. septembra 2001. godine u Njujorku koje su takođe imale "bosansku vezu" koja je i dalje živa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana