Budimir: Suđenje Dodiku dio napada na Srpsku

Srna
Budimir: Suđenje Dodiku dio napada na Srpsku

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir izjavio je da je suđenje predsjedniku Republike Miloradu Dodiku dio velikog političkog projekta, a to je napad na Srpsku, njene institucije, imovinu, istakavši da će ona iz te bitke izaći kao pobjednik.

-To je udar na najvažniju instituciju predsjednika Republike, posebno predsjednika Dodika, koji simbolizuje suverenističku politiku Republike Srpske i ne odustaje od Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Budimir.

Budimir je naglasio da se iza svega krije i napad na imovinu Republike Srpske, te da oni koji sude računaju da ako uruše instituciju predsjednika Republike, da će ostale institucije pasti same od sebe.

-Ali, to se neće destiti. Republika Srpska ne smije da dopusti da njen predsjednik bude osuđen zbog toga što je poštovao Ustav. Svima treba da bude jasno da je BiH kolonija i da se nalazimo u neokolonijalizu, u punom kapacitetu - rekao je Budimir za RTRS.

Prema njegovim riječima, ovdje niko nema nikakvu odgovornost, sudija pravi farsu od suđenja, Tužilaštvo nema nikakve dokaze već govori o kredibilitetu svjedoka odbrane, pozivajući se na neke nebuloze.

-U timu odbrane su dva najbolja advokata na prostoru bivše Jugoslavije i oni stalno izlaze začuđeni iz te sudnice. Čudna je to simbolika, dolazite u bivši koncentracioni logor za Srbe, gdje sude predsjedniku Republike Srpske zato što je poštovao Ustav. To je jedinstven slučaj u istoriji - napomenuo je Budimir.

Budimir je dodao da poništavanjem Izbornog zakona Republike Srpske žele da pokažu da Republika Srpska i njena Narodna skupština gube dio zakonodavne aktivnosti, a cilj je da izgube sve i da se to premjesti u Parlamentarnu skupštinu BiH.

-Ovdje je cilj derogiranje kompletnih institucija. Preko Visokog sudskog i tužilačkog savjeta su izvukli dio sudske vlasti, izvršnu vlast su htjeli da prošire pa su pokušali da naprave vladu BiH. Sad je napad na zakonodavne institucije - rekao je Budimir.

Dodao je da Ustavni sud BiH, koji je postavljen tako da u njemu mora da postoje i srpski predstavnici, sada radi bez Srba.

-Sada smo došli do kraja, skinuli su rukavice. Imamo strance u Ustavnom sudu koji donose odluke u skladu sa bošnjačkom politikom koja je antisrpska. BiH funkcioniše kroz koncept konsenzusa. Kada toga nema BiH prestaje da bude demokratska država - istakao je Budimir.

Građani, tvrdi Budimir, moraju da znaju da je ovo konstantni napada na Republiku Srpsku i da ne prestaje, a svi koji vrše vlast u Srpskoj moraju da preuzmu tu vrstu odgovornosti i tu vrstu žrtve. "Republika Srpska će iz ove bitke izaći kao pobjednik", naglasio je Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana