Budimir: Sud BiH se pretvara u prijeki sud Srpskoj

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izrazio je bojazan da se Sud BiH pretvara u prijeki sud Srpskoj i predsjedniku Republike Miloradu Dodiku.

”To nije dobro za BiH. Mislim da su ovo efekti posjete (pomoćnika američkog državnog sekretara) Džejmsa O'Brajena kada je dao određene instrukcije institucijama u BiH”, rekao je Budimir novinarima nakon izlaska iz Suda BiH gđe se održava ročište u postupku protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Budimir je istakao da se pristrasnost suda u ovom postupku ogleda i u tome da je Bošnjak već drugi sudija u postupku protiv predsjednika Srpske.

“Ako mislite da ovako možemo da radimo u BiH, koja je država tri konstitutivna naroda i dva entiteta, to nije dobro za njenu budućnost, za njenu stabilnost, nije dobro za pravnu sigurnost svakog građanina”, poručio je Budimir.

Prema njegovim riječima, nije dobro kada neko kaže da je presigniran zato što ima najmanje predmeta i da je tako postao novi sudija u ovom postupku, i da se sve to desilo u petak poslijepodne, a u ponedjeljak je novo ročište u postupku.

“Sve ovo nas podsjeća na '90-te godine kada se nekome sudilo samo zato što pripada drugoj etničkoj grupi”, naglasio je Budimir.

On je dodao da kada se kaže da se sudi na osnovu odluke Kristijana Šmita pokazuje se da je BiH ili bar jedan njen dio protektorat i kolonija koja ne želi da ide dalje i da su Srbi građani drugog reda ne samo u Federaciji BiH.

“Ako sudite najvišim zvaničnicima Republike Srpske, šta onda ja mogu da očekujem u BiH”, zaključio je Budimir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana