Budimir: Srpska mora biti principijelna u spoljnoj politici

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Profesor međunarodnih odnosa Željko Budimir izjavio je Srni da Republika Srpska mora biti principijelna kada je riječ o spoljnoj politici jer je to jedini način da sačuva ustavnu poziciju u BiH i spoljno-političku prepoznatljivost.

Budimir smatra da se na primjeru nenajavljene posjete ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković Maldivima vidi da je riječ o sprovođenju politike koju je definisala SDA.

On je istakao da je riječ o kontinuitetu politike predstavnika Bošnjaka, koji se predstavljaju kao nosioci suvereniteta BiH.

"Bisera Turković pokušava da iskoristi svaki sekund mandata da bi djelovala u skladu sa politikom koju je definisala SDA. Bošnjaci se predstavljaju kao narod koji treba da odlučuje o spoljnoj politici, unutrašnjoj politici, ekonomiji i svim aspektima života u BiH", naveo je Budimir.

On je podsjetio da o spoljnoj politici BiH odlučuje Predsjedništvo, ali da je ministar inostranih poslova zaobilazio institucije.

"Politika koja se nije obazirala na druga dva naroda, njihova prava, Ustav. Preduslov funkcionisanja BiH kao političke zajednice je da rade institucije. Ministarstvo inostranih poslova je samo servis", naveo je Budimir.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković posjetila je Maldive, o čemu ministarstvo kojem je na čelu nije objavilo ni najavu niti saopštenje iako se sastala sa predsjednikom ove zemlje Ibrahimom Mohamedom Solihom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana