Budimir: Posljednje odluke Šmita udar na Republiku Srpsku

Srna
Budimir: Posljednje odluke Šmita udar na Republiku Srpsku

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir rekao je da niko ne treba da misli da je Kristijan Šmit slučajno mijenjao Krivični zakon BiH, i to nakon što je Ustavni sud BiH mijenjao pravila da bi odluke mogli donositi bez sudija iz Srpske, što je izazvalo reakciju Narodne skupštine.

On je naveo da su akademska zajednica u Republici Srpskoj i istaknuti stručnjaci konstatovali da izbacivanje konstitutivnosti jednog naroda, u zemlji koja je multietnička, može da bude ozbiljan izvor nestabilnosti.
Budimir je naglasio da su posljednje odluke Šmita udar na Republiku Srpsku, ustavnopravni poredak i političko-pravni sistem BiH.
-Cilj je jednostavan, a to je da se Republika Srpska uruši i da se sa zajedničkim institucijama BiH nastavi takvo negativno djelovanje prema institucijama Srpske i njenim visokim političkim i državnim funkcionerima - izjavio je Budimir novinarima u Banjaluci.
On je izrazio uvjerenje da ekipa u BiH predvođena Amerikancima i Britancima neće prestati da negativno djeluje prema Republici Srpskoj.
-Šmit je samo instrument u njihovim rukama. Naravno, tu je i političko Sarajevo, koje preko određenih predstavnika želi da instrumentalizuje institucije BiH poput Ustavnog suda i djeluju protiv Republike Srpske i njenih predstavnika - istakao je Budimir.
Kristijan Šmit rekao je da je "odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana