Budimir podržao inicijativu: Djeca iz višečlanih porodica da se oslobode plaćanja školarina

Srna
Budimir podržao inicijativu: Djeca iz višečlanih porodica da se oslobode plaćanja školarina

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir podržao je inicijativu da se djeca iz višečlanih porodica iz Banjaluke oslobode plaćanja školarina na fakultetima.

Podsjećamo, pomenutu inicijativu je na adrese Univerziteta u Banjaluci i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske uputilo banjalučko Udruženje porodica sa četvoro i više djece.

 - Još nisam zvanično dobio inicijativu, ali preliminarno mogu reći da će dobiti pozitivan odgovor jer sam zastupnik demografskog rasta u Republici Srpskoj i podržavam sve mjere koje će tome doprinijeti - rekao je Budimir.

Povod ove inicijative jesu poteškoće višečlanih porodica pri finansiranju redovnih studija, zbog čega traže da budu oslobođeni plaćanja školarine.

- To bi mnogo značilo porodicama. Ima mnogo djece kojima su studije uskraćene jer ne mogu finansirati školovanje iako bi rado išli na fakultet, a porodice koje nađu način da plate visoku školarinu bi taj novac mogle da iskoriste za druge namjene. U situaciji kada nas je sve manje i manje porodice sa četvoro i više djece su najbitnije u našem društvu, stoga im se mora pomoći i izaći u susret gdje god je to moguće - kaže za “Glas” predsjednik banjalučkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović.

Navodeći da samo u Banjaluci ima oko 290 studenata koji potiču iz višečlanih porodica, Radovanović tvrdi da je ranije po ovom pitanju razgovarao sa nadležnima, ali da nije bilo velikog sluha te da su uglavnom prebacivali odgovornost s jednih na druge.

Visoka školarina prepreka za željeni fakultet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana