Budimir: Njegovanjem tradicionalnih vrijednosti protiv kulturnog nihilizma

Srna
Budimir: Njegovanjem tradicionalnih vrijednosti protiv kulturnog nihilizma

BANjALUKA- Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da se srpski narod od elemenata kulturnog nihilizma kojima je okružen može odbraniti samo na jedan način - njegovanjem porodice i tradicionalnih vrijednosti.

"Porodica je temelj. Zdrava porodica znači zdravo društvo i mentalno zdravu naciju, tako da je dobro da ovaj stručni skup otvara ova pitanja", rekao je Budimir obraćajući se u Banjaluci na skupu "Mentalno zdravlje nacije kao strateški nacionalni interes".

Budimir je rekao da su Srbi narod koji je okružen nenormalnošću, a jedna od prvih jeste napad na porodicu, te istakao da se protiv te nenormalnosti može boriti samo onim čime su se borili preci kroz istoriju - duhovnom kulturom.

On je rekao da današnje vrijeme nosi nove izazove i u mentalnom zdravlju.

"Mi se kao postkonfliktno društvo nalazimo u konstantnoj mobilizaciji, političkoj, ekonomskoj i borbi za opstanak, tako da to kod ljudi stvara jednu vrstu napetosti koju smo vidjeli posebno u teškim trenucima pandemije kovida 19", rekao je Budimir.

Budimir je mišljenja da svijet ulazi u fazu nestabilnosti, gdje će i za bezbjednost jednog društva biti jako važno da bude mentalno zdravo i vitalno da može te izazove da primi, izbori se sa njima i da na kraju pobijedi, čuvajući, prije svega, svoje vrijednosti.

"Uvijek kažem da je vrijednost ono što je korisno za zajednicu i, ako se tako odnosimo prema tim stvarima, sigurno ćemo u narednom periodu moći da sve ove izazove i prijetnje pobijedimo kroz mentalnu stabilnost", naglasio je Budimir.

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović rekao je da je mentalno zdravlje nešto što je suštinski važno za svaku zajednicu, narod, naciju i državu i da se ono određenim projektima i ideologijama ozbiljno urušava i oštećuje.

"Imamo iskustva iz proteklog perioda, kroz traume iz rata, pa čak transgeneracijsku traumu kao nacija koja je preživjela genocid, koja je dodatno samo nadograđena posljednjim građanskim ratom u BiH", naveo je Pavlović.

On je istakao da trauma može da uništava život jednog čovjeka koji nosi traumu iz proteklog rata, posttraumatski stresni poremećaj /PTSP/ i nasljeđenu transgeneracijsku traumu.

"Svi znamo da je dio ratovanja i psihološko ratovanje. Danas se suočavamo sa još kompleksnijom situacijom - sa potpuno mentalnim uništavanjem mlade generacije. Ono je višeslojno", ukazao je Pavlović i napomenuo da najviše zabrinjava to što nema dijaloga.

Pavlović je naveo da je riječ o totalitarnom pristupu jer nema prostora za dijalog i u pitanju je samo nametanje, a oni koji odbijaju bivaju etiketirani, ali i marginalizovani.

On je rekao da je cilj skupa ukazati na moguće porazne posljedice djelovanja radikalnih ideologija koje se nameću iz određenih centara moći, čija je namjera da se države i društvo dovedu u posebno psihičko i mentalno stanje radi lakše manipulacije i stavljanja pod kontrolu, te da se otvori stručna i institucionalna diskusija kako adekvatno odgovoriti na ove izazove koji mogu da ugroze bezbjednost, odnosno strateške nacionalne interese.

Direktor i naučni savjetnik Instituta za evropske studije iz Beograda Miša Đurković zahvalio je domaćinu za ideju da čitav niz ozbiljnih savremenih problema i izazova proba da fokusira i predstavi javnosti preko ovog vrlo važnog zajedničkog pojma, a to je ideja mentalnog zdravlja.

Đurković je rekao da mentalno zdravlje nacije uveliko počiva na jasnom i jakom identitetu konkretne zajednice, odnosno, sveukupnom identitetu.

Dragan Dakić sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu naglasio je da je zaštita mentalnog zdravlja opšti interes Republike Srpske.

Osvrćući se na međunarodno pravo, Dakić je rekao da je država obavezna da joj nacija bude mentalno zdrava.

Stručni skup "Mentalno zdravlje nacije kao strateški nacionalni interes" organizovan je u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja.

Prije početka skupa upriličeno je svečano potpisivanje sporazuma o saradnji između Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske i Instituta za evropske studije iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana