Budimir: Još jedan atak Ustavnog suda BiH na nadležnost Srpske koji neće proći

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Najnovije odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske još jedan udar na nadležnosti Srpske, a cilj apelacije bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Srpske je prenos nadležnosti u oblasti obrazovanja na nivo BiH, izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.

"Ta nadležnost je jasno definisana članom 3 Ustava BiH da nadležnost u oblasti obrazovanja pripada entitetima tako da ovo što je uradio Ustavni sud BiH bez sudija iz srpskog naroda jeste još jedno kršenje Ustava, unošenje pravne nesigurnosti u BiH", rekao je Budimir.

On je ponovio da je cilj prenos nadležnosti gdje se ruši Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske, a gdje Republika Srpska i njena Agencija za visoko obrazovanje više ne bi imale nadležnosti u vezi sa obezbjeđenjem vanjskog vrednovanja kvaliteta, priznavanje diploma, akreditacija i svega onoga što radi.

"Nadležnost Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske je u potpunosti osporena. Ovo je najgrublji vid pokušaja djelovanja Ustavnog suda BiH kako bi se jedna institucija Srpske bukvalno svela na ništa", naglasio je Budimir.

On je konstatovao da iza ovoga stoji isključivo politička odluka i atak na nadležnosti Republike Srpske kako bi kompletna nadležnost nad visokim obrazovanjem prešla na Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta BiH.

"To se neće desiti, ovo je politička odluka koja nije utemeljena na Ustavu BiH i apelacija na Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske, koji su podnijeli bošnjački delegati, nije bila osnovana. Ministarstvo je pravovremeno dalo odgovor na tu apelaciju, ali očigledno u BiH kada je riječ o Republici Srpskoj i srpskom narodu više ni Ustav ni zakoni ne važe", rekao je Budimir.

On je ponovio da se ovo može posmatrati samo kao pokušaj napada na obrazovni sistem Republike Srpske i njenu nadležnost u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana