Budimir: Generalno sam skeptičan prema imenovanju Džounsa za ambasadora

GS
Budimir: Generalno sam skeptičan prema imenovanju Džounsa za ambasadora

BANjALUKA - Profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke Željko Budimir izjavio je da je skeptičan kada je riječ o imenovanju novog američkog ambasadora u BiH Daglasa Džounsa, istakavši kako plaše politike koje usvajaju u SAD i koje su ad hok.

"Dok se ne pojavi i dok ne počne da konkretno djeluje, ne mogu ništa da kažem, ali sam generalno skeptičan", istakao je Budimir i dodao da se iz biografije ambasadora ne može vidjeti ništa posebno.

Prema njegovim riječima, Majkl Marfi je bio potvrda da je politika, kakvu je provodio u BiH, bila oslikana kroz njegov lični odnos iz devedesetih godina dok je bio dio diplomatske administracije u vrijeme mandata Bila Klintona.

Budimir je rekao da je prisutna konfuzija kada je riječ o SAD, što je pokazala i protekla debata predsjedničkih kandidata.

"Mene plaše politike koje oni usvajaju i koje su ad hok, gdje vi nemate nikakav poseban razlog da nešto gurate u tom pravcu", rekao je Budimir, koji je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske novinarima u Banjaluci.

Budimir je dodao da se u SAD ne zna ko šta prati, Stejt department ne prati ono što radi Bijela kuća, koja ne prati ono što radi Pentagon, koji opet ne prati ono što radi obavještajna služba.

Podgorički portal "Žurnal.me" objavio je da je za novog američkog ambasadora u BiH imenovan diplomata koji je godinama službovao na Balkanu Daglas Džouns, kome je Predsjedništvo BiH još prije nekoliko sedmica dalo agreman. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana