Budimir: Cilj Ustavnog suda BiH je da se razvlasti Republika Srpska

Srna
Budimir: Cilj Ustavnog suda BiH je da se razvlasti Republika Srpska

BANjALUKA - Krajnji cilj posljednje odluke Ustavnog suda BiH je da se zada najjači udarac Republici Srpskoj, da se ona razvlasti i da više ne postoji kao konstitutivni dio BiH, izjavio je danas ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budimir.

Budimir je istakao da je Ustavni sud BiH promjenom pravila koja mu omogućavaju da funkcioniše bez srpskih sudija, još jednom uradio ono što radi otkada je instrumentalizovan kao politički aparat u BiH čiji je cilj napad na ustavnopravni poredak, odnosno Dejtonski sporazum, po kojem jedino BiH može da traje.


"Svima je jasno, što je rekao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, da je namjera da se poslije posljednje odluke Ustavnog suda BiH odlučuje bez jednog konstitutivnog naroda i da se napadne imovina Republike Srpske", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

On je poslije radno-konsultativnog sastanka predsjednika Republike sa predstavnicima institucija i liderima parlamentarnih političkih stranaka iz Srpske, podsjetio da je država političko-teritorijalna zajednica i da ne postoji bez teritorije, te da u tom slučaju ne postoji Republika Srpska.

Ustavni sud BiH saopštio je juče da je izbrisao odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske i najmanje trojica onih koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana