Budimir: Cilj pokretanje i realizacija projekata u oblasti nauke

Srna
Budimir: Cilj pokretanje i realizacija projekata u oblasti nauke

 BANjALUKA- Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je cilj da se pokrenu i realizuju projekti u oblasti nauke, kao i da će naučno-istraživački potencijal biti stavljen u fokus rada Naučno-tehnološkog parka Srpske. B

Budimir je uoči konferencije "Naučno-tehnološki park – osnovni pokretač razvoja inovativnog ekosistema Republike Srpske" istakao da je Naučno-tehnološki park zamajac koji će pomoći novim generacijama u razvoju visoke tehnologije.

"Očekujemo od tima koji vodi Naučno-tehnološki park i tima Ministarstva da vrijedno rade i da završimo ono što smo planirali za ovu godinu, a to je institucionalno i kadrovsko jačanje i nadam se početak radova na zgradi parka", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

On je istakao da Srpska ima kapacitet da započne projekte, jer to predstavlja Naučno-tehnološki par.

Budimir je zahvalio na podršci koju Srpskoj pruža i resorno ministarstvo Srbije, te izrazio nadu da će saradnja u narednom periodu biti dodatno proširena.

Ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović pojasnila je da je inovacioni ekosistem nosilac ekonomskog i društvenog razvoja.

Ona je podsjetila da Srbija ima četiri naučno-tehnološka parka, te da se grade novi.

"Imamo iskustvo, želimo da ga podelimo i želimo da možda neke greške koje smo mi pravili vi ne napravite, da vam skratimo put, damo šansu mladim talentovanim ljudima i damo šansu znanju da kreira ekonomiju, koja je ekonomija budućnosti", rekla je Begovićeva.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske Nikola Dragović rekao je da će na današnjoj konferenciji, osim aktivnosti i planova Naučno-tehnološkog parka, biti predstavljena znanja i iskustva iz Srbije.

"Čućemo konkretna iskustva i na koji način Fond za razvoj inovacija Srbije pomaže subjekte inovacionog ekosistema da još više unaprijede i usavrše komercijalizaciju svojih inovacija", rekao je Dragović.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Grković Danilović istakla je da naučno-tehnološki parkovi imaju mnogo toga za ponuditi mladim ljudima i inovativnim kompanijama u procesu kreiranja inovacionog sistema.

Srbija, kako kaže, zna koliko je važno imati i stvarati inovacioni ekosistem, te koliko je važna podrška resornog ministarstva.

"Vidimo da je vi ovde jako puno imate. Znamo koliko može da se promeni zemlja i ubrza tehnološki razvoj osnivanjem i razvojem naučno-tehnoloških parkova i donošenjem Zakona o inovacionoj delatnosti", rekla je Danilovićeva, te Srpskoj poželjela puno uspjeha u ovoj oblasti.

Vlada Republike Srpske usvojila je prošle godine informaciju o osnivanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Srpskoj čiji je cilj ubrzan tehnološki razvoj u skladu s dobrim primjerima međunarodne prakse.

Naučno-tehnološki park Srpske treba da privuče inovativne, tehnološko razvojne kompanije, domaće i strane i da stvori uslove za razvoj ekonomije zasnovane na znanju, odnosnu komercijalizaciju inovacija nastalih u procesu istraživanja i razvoja te tako pospješi razvoj i izvoz proizvoda i usluga.

U Naučno-tehnološki park biće uloženo ukupno 19 miliona evra za izgradnju, opremanje i ostale troškove. Osnivači Naučno-tehnološkog parka Srpske su Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana