Budimir: BiH može da funkcioniše samo u okviru kompromisa postignutog u Dejtonu

Srna
Budimir: BiH može da funkcioniše samo u okviru kompromisa postignutog u Dejtonu

BANjALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da je posljednji trenutak kada ovdašnji Srbi i njihove elite treba da odluče da li je Dejtonski sporazum relevantan za BiH, koja može da funkcioniše samo u okviru navedenog kompromisa.

"Bilo kakvo mijenjanje tog kompromisa mora da se napravi u dogovoru sa svim stranama u BiH i ovo je trenutak da vidimo da li Dejton postoji ili ne", rekao je Budimir na naučnoj tribini "Napadi na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Republike Srpske - politički i pravni aspekti" na Akademiji nauka i umjetnosti Srpske.

On je naveo da je pitanje Dejtonskog sporazuma danas suštinski otvoreno s obzirom na to da je taj međunarodni ugovor toliko puta prepakivan i mijenjan.

"I onda smo došli u apsurd i paradoks da su Srbi, koji su u Dejton ušli nevoljno, postali najvažniji branioci tog sporazuma, a samim tim i Ustava BiH. Dakle, pravni i politički sistem se više brani u Banjaluci, nego u političkom Sarajevu", rekao je Budimir.

On je istakao da je o svemu tome važna rasprava, jer se BiH pokušava prepakovati u smislu da bude sistem u kojem će bošnjačka politička elita preuzeti državu mimo Ustava i unutrašnjeg dogovora.

"Došli smo u situaciju da neustavne institucije BiH pokušavaju da sude i ustavnoj instituciji predsjednika Srpske. I da paradoks bude veći, zato što je potpisao zakon", rekao je Budimir.

On je istakao da bi se građani Srpske trebali bolje upoznati o izvornom slovu Dejtona i otetim nadležnostima Srpske na tom planu.

"To je bitno da se zna da bi se shvatilo šta je ostalo u Dejtonu nakon brojnih neustavnih promjena zakona, jer sada imate potpuno neustavne Sud i Tužilaštvo BiH koji sude predsjedniku Srpske, a što govori da smo u ozbiljnom problemu kada je riječ o Dejtonu. Ponoviću, postavlja se pitanje šta je ostalo od Dejtona", rekao je Budimir.

On je rekao da čak i ostaci Dejtona čuvaju na okupu državnu zajednicu koja se zove BiH i sastoji od Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Tribina je održana u prostorijama Akademije, a na njoj je učestvovalo više od 40 rektora univerziteta, dekana, profesora univerziteta, naučnih radnika, kao i predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović.

Skupu je prisustvovao i ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović, kao i brojne zvanice iz javnog, naučnog, crkvenog, društvenog i političkog života Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana