Budimir: Ako bude potrebe, oduzimaćemo dozvolu za rad fakultetima

Srna
Foto: Dražan Oskar Poderović

BANjALUKA- Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da je Minstarstvo tražilo od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podatke o akciji "Klaster", a od republičkog Inspektorata da izvrši provjere da bi se preduzele zakonske mjere i, ako je potrebno, oduzele dozvole za rad određenim visokoškolskim ustanovama.

"Od Agencije za visoko obrazovanje tražili smo za određene institucije gdje je proces reakreditacije u toku da privremeno zaustavimo ovaj proces kako bismo mogli da nakon okončanja istražnih radnji u akciji 'Klaster' vidimo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

On je istakao da podržava rad svih policijskih agencija kada utvrde određene nezakonite pojave u visokom obrazovanju, kao i da što se tiče Ministarstva neće biti povlaštenih u takvim postupcima i ustanovama gdje se utvrde nezakonite radnje.

Budimir očekuje od Inspektorata da se oštro obračuna sa svim negativnim pojavama u visokom obrazovanju.

Govoreći o privatnim visokoškolskim ustanovama, on je rekao da neke od njih rade dobro svoj posao, a neke ne, kao i da sve nisu iste.

"Ako pojedinci urade određene stvari na visokoškolskim ustanovama ne možemo to odmah pripisati i samoj ustanovi. Moramo biti pažljivi kada je u pitanju presumpcija nevinosti. Ne mogu nikoga optužiti kao dio izvršne vlasti kada je riječ o ovim stvarima", poručio je Budimir.

Prema njegovim riječima, SIPA radi u skladu sa svojim nadležnostima, dok Ministarstvo kroz svoj upravni nadzor vodi računa o zakonitosti rada visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

"Kada dobijemo određene informacije o nezakonitom radu, mi to prosljeđujemo republičkom Inspektoratu", pojasnio je Budimir.

On je podsjetio da je reformama Zakona o visokom obrazovanju iz 2020. godine formiran cijeli niz nezavisnih tijela i savjeta za visoko obrazovanje koje djeluje u procesu akreditacije.

Pripadnici Sipe uhapsili su juče 11 lica u akciji "Klaster" usmjerenoj na suzbijanje organizovanog kriminala i sistemske korupcije, povezanih sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskim diplomama na području BiH.

Akcija je realizivana na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, a pretresi su izvršeni na 18 lokacija, i to devet stambenih objekata i pokretnih stvari fizičkih lica i devet visokoškolskih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana