Bubić: Postupak protiv Dodika i Lukića i proceduralno kontaminiran

Srna
Bubić: Postupak protiv Dodika i Lukića i proceduralno kontaminiran

BANjALUKA - Goran Bubić, advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izjavio je Srni da odluka o odbijanju zahtjeva za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović nije zakonita i da je sad postupak u slučaju tužbe protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića i proceduralno kontaminiran.

Bubić je napomenuo da odbrana formalno nije dobila odluku Suda BiH povodom zahtjeva za izuzeće Dedovićeve koji je, prema pisanju medija, izgleda odbijen i sada je vjerovatno da će optužnica biti potvrđena.

"Postupak je do sada bio upitan i materijalno-pravno, jer nismo ni imali zakon za koji se tvrdi da je prekršen, jer nemamo zakonodavca u skladu sa ustavnim poretkom BiH, to svakako nije visoki predstavnik, a ni peropsnalno /Kristijan/ Šmit nije visoki predstavnik jer nikad nije imenovan u skladu sa procedurom", naveo je Bubić.

On je istakao da se kontaminacija postupka tiče povrede standarda poštenog suđenja, jer potencijalno optuženi, prema Evropskoj konvenciji, ima pravo da mu sudi nezavisan i nepristrasan sud.

"Ako sad imamo situaciju da je predsjednik Republike, odnosno Milorad Dodik u to vrijeme kao član Predsjedništva u skladu sa Ustavom odlučivao o pravima sudije Dedović, na način da bi iskazao protivljenje njenom imenovanju u Međunarodni sud pravde u Hagu, onda ne može ta osoba, čijem se imenovanju predsjednik protivio u ustavnoj proceduri danas da sudi predsjedniku, odnosni sudi po optužnici protiv njega", naveo je Bubić.

On je istakao da izostanak tog uslova nepristrasnog suda, koji je integrisan u standard poštenog suđenja, ima implikacije na čitav postupak, jer je sad vjerovatno da će optužnica biti potvrđena i da će ići dalje krivičnopravna procedura, nakon "vjerovatnog odbijanja i prigovora na optužnicu, jer to sve sad ostaje kod sudije Dedović".

Opšte vijeće Suda BiH na današnjoj sjednici odbilo je zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u odlučivanju o tužbi koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Republike Srpske Miloša Lukića, potvrđeno je Srni u Sudu BiH.

Advokat Goran Bubić uputio je 23. avgusta prijedlog za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u slučaju da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika i naveo da u ovom predmetu ona ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana