Bubić: Nema uslova za potvrđivanje optužnice

Srna
Bubić: Nema uslova za potvrđivanje optužnice

BANjALUKA – Banjalučki advokat Goran Bubić izjavio je danas Srni da je po mišljenju odbrane očekivana odluka Suda BiH da vrati na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, s obzirom na to da nije bilo uslova za potvrđivanje optužnice.

-Kristijan Šmit nije legalno postavljen (za visokog predstavnika u BiH). Tu nije samo da li ili ne postoji rezolucija Savjeta bezbjednosti UN u tom pravcu. Ona svakako ne postoji, ali ne postoji ni prijedlog strana potpisnica Dejtonskog sporazuma da se Šmit postavi za visokog predstavnika - rekao je Bubić.

Istakao je da automatski sve radnje Šmita nisu legalne niti legitimne tako da nemaju nikakvu pravnu važnost, uključujući izmjene krivičnog zakonodavstva BiH.

Bubić je istakao da je sporna mogućnost da visoki predstavnik donosi zakone jer toga nema u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, zato što je visoki predstavnik samo posrednik u implementaciji i u neku ruku medijator između strana potpisnica Dejtonskog sporazuma.

On je dodao da Savjet za implementaciju mira (PIK) nije nikakvo zvanično tijelo, nego neformalna grupa država i u tom pravcu se izjasnio Evropski sud za ljudska prava.

-Prema mom mišljenju, Tužilaštvo BiH to ne može ni popraviti (optužnicu). Može da je mijenja, vraća, ali manjkavnosti optužnice su nesporne - naveo je Bubić.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica je vraćena na uređenje i dopunu u petak, 18. avgusta, jer, kako je navedeno, tri tužioca uopšte nisu detaljno opisali koje je krivično djelo počinio predsjednik Srpske i direktor Službenog glasnika Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana