Brojanje stoke i košnica koštaće 16 miliona maraka

Marijana Miljić Bjelovuk
Brojanje stoke i košnica koštaće 16 miliona maraka

BANjALUKA, SARAJEVO - Za najavljeni popis u oblasti poljoprivrede u BiH u jesen iduće godine biće utrošeno nešto više od 16 miliona KM, a popisivači će zbrajati, između ostalog, poljoprivredne površine, košnice i stoku, radnu snagu u gazdinstvima te usjeve pod navodnjavanjem.

Savjet ministara BiH je na prijedlog Agencije za statistiku na posljednjoj sjednici usvojio Akcioni plan za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u BiH 2023-2026. godine, koji je pripremila interresorna radna grupa. Popis bi trebalo da bude sproveden od oktobra do 15. decembra iduće godine.

U Zavodu za statistiku RS kazali su “Glasu” da će u tom periodu biti prikupljeni identifikacioni podaci o gazdinstvima, zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

- Takođe, biće prikupljeni podaci o broju stoke po vrstama i kategorijama, ali i broj košnica pčela te radna snaga i druge aktivnosti gazdinstva. Predmet popisa biće i način držanja stoke, navodnjavane površine pod usjevima, obrada i održavanje zemljišta, upotreba đubriva, poljoprivredna mehanizacija, oprema i objekti te organska poljoprivredna proizvodnja i primijenjene mjere ruralnog razvoja - kazali su u republičkom Zavodu za statistiku.

Navode i da će prema nacrtu budžeta, za sprovođenje popisa poljoprivrede 2025. godine na nivou BiH biti potrebno oko 16,1 milion KM.

- Od toga iznosa za Srpsku biće potrebno obezbijediti 5,9 miliona KM. Finalni budžet biće definisan nakon donošenja određenih metodoloških i organizacionih odluka koje bi statističke institucije trebalo da donesu, ali on ne bi trebalo značajno da varira u odnosu na predviđeni iznos za ove namjene  - navode u Zavodu za statistiku.

Iako je ranije zagovarano da je potrebno donijeti poseban zakon o popisu poljoprivrede, u ovoj republičkoj instituciji navode da za donošenje tog akta nema potrebe.

- Sve tri statističke institucije saglasne su da pravni okvir za sprovođenje popisa poljoprivrede na nivou BiH i entiteta bude jedinstven pravni akt u formi odluke o pripremi, sprovođenju i diseminaciji rezultata Popisa poljoprivrede u BiH 2023-2026. Ovim pravnim aktom biće definisane institucije odgovorne za sprovođenje popisa, odnosno Agencija za statistiku, Zavod za statistiku FBiH i Zavod za statistiku Srpske  - navode u republičkom Zavodu.

Takođe, tom odlukom biće definisane i nadležnosti tih institucija, period sprovođenja popisa, sadržaj popisa poljoprivrede, popisne jedinice, metodologija, način prikupljanja i obrada podataka, ali i njihova zaštita.

- Pomenutom odlukom biće uređen i način formiranja i razmjena baze podataka, formiranje statističkih registara poljoprivrednih gazdinstava i druga bitna pitanja koja je potrebno definisati prije samog početka popisa - zaključili su iz republičkog Zavoda za statistiku.

Agencija za statistiku BiH dužna je Savjetu ministara BiH do druge polovine avgusta da dostavi prijedlog odluke o formiranju centralnog popisnog biroa koji će organizovati, koordinisati i pratiti sve aktivnosti na pripremama i sprovođenju popisa poljoprivrede u BiH.

Čekanje dugo šest decenija

Iz Savjeta ministara poručili su da će sprovođenjem popisa poljoprivrede, BiH ispuniti jednu od prioritetnih obaveza u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja na putu u Evropsku uniju.

- Ovim će se prvi put nakon više od 60 godina osigurati kvalitetni podaci za analizu stanja i potencijala, kao i za strateško planiranje razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja u BiH  - navode u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana