Brnabić u NSRS: Deklaracija nikoga ne vrijeđa

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Svesrpskim saborom smo obilježili naše zajedništvo, rekla je predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obraćajući se na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci.

- Obilježili smo i proslavili sve što nas spaja. Nema jake Republike Srpske bez Srbije, niti jake Srbije bez Republike Srpske. Jedino zajedno možemo ići naprijed - istakla je Brnabićeva.

Navela je da je to bio dan kada su Srbi uradili nešto za sebe, a ne protiv drugih.

- Kroz Deklaraciju, koju su usvojile dvije vlade, a ratifikovala Narodna skupština Srpske, mi smo pozvali na mir, poštovanje Dejtonskog sporazuma, pijetet prema svim žrtvama - navela je Brnabićeva, prenosi RTRS.

Naglasila je da će Deklaraciju uskoro ratifikovati i Narodna skupština Srbije.

- Nismo uvrijedili ni jedan narod, niti smo ugrozili integritet bilo koje zemlje - jasna je Brnabićeva.

Naglasila je da se Deklaracijom poštuje kultura, tradicija i običaji srpskog naroda.

- I to rade i drugi narodi u Evropi - izjavila je ona.

Pozvala je na poštovanje Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske.

- Da Republika Srpska bude neprikosnovena i nepovrediva. Srbija želi mir i saradnju. Ko želi da ruši Dejtonski sporazum, želi nestabilnost - navela je Brnabićeva.

Srbija je, podsjeća, uložila više od 100 miliona evra u različite projekte u Srpskoj.

Podsjetila je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvijek insistirao na jačim vezama sa Republikom Srpskom.

- Mnogo puta je ponavljao da zajedno možemo biti samo jači, ako uspostavimo čvrste veze između Srba i Bošnjaka. Ponosna sam što sam dio njegovog tima koji je nesebično uvijek pomagao Srpskoj, pomagao da se zatvori otvoreno pitanje granica između Srbije i BiH, ali i ostala otvorena pitanja bez miješanja stranaca - poručuje Brnabićeva.

Izrazila je molbu samo za dvije stvari – za poštovanje Dejtona, što podrazumijeva dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je Republika Srpska neprikosnovena i nepovrediva, poštovanje srpskog naroda ma gdje on živio – ništa manje i ništa više od toga.

Ana Brnabić istakla je da je održavanjem Svesrpskog sabora slavljeno zajedništvo i sve ono što spaja Srpsku i Srbiju i da ništa nije bilo usmjereno protiv bilo koga.

-Ovaj sabor bio je dan u kome smo uradili za nas nešto što je važno, a nikako nešto protiv nekoga. Posebno mi je drago što sam ovde sa vama nedugo nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda - rekla je Brnabićeva na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je naglasila da se Deklaracijom i Svesrpskim saborom sasvim otvoreno i nedvosmisleno pozva na mir i međusobno poštovanje, kao i na pijetet za sve žrtve i puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Deklaracijom nismo uvredili nijedan narod, niti povredili teritorijalni integritet neke države. Deklaracijom i Saborom smo se bavili sadašnjošću i potrebom da sačuvamo srpski jezik, kulturu, istoriju, tradiciju i običaje - istakla je Brnabićeva. Naglasila je da Srbija želi mir, stabilnosti i saradnju, te moli za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je Srpska nepovrediva i neprikosnovena.

-Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum. Molimo i za poštovanje srpskog naroda i uvažavanje svih njegovih prava ma gdje da živi. Protivimo se urušavanju Dejtonskog sporazuma, a posebno dovođenje u pitanje ingerencija Republike Srpske - rekla je Brnabićeva na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, prenijela ej Srna.

Ona je istakla da je prisutna nevjerovatna inverzija koja se sastoji od toga da oni koji se stalno pozivaju na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma budu prokazani da priželjkuju nestabilnost i probleme, a oni koji javno kažu da bi bilo bolje bez Sporazuma zalažu se za mir i stabilnost.

-Istina je suprotna ovome što sam navela. Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, kao i nepovredivost Republike Srpske. Oni koji javno priželjkuju rušenje Dejtonskog sporazuma žele neizvjesnost, probleme u regionu - dodala je Brnabićeva.

Ona je ponovila da se Srbija protivi urušavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a posebno u smislu slabljena i dovođenje u pitanje postojanja Republike Srpske, njenih ingerencija i opstanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana