Brnabić: Otvoreni Balkan nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom

Tanjug
Foto: Tanjug

BERLIN - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da incijativa "Otvoreni Balkan" nije ni u kakvoj suprotnosti sa Berlinskim procesom, već su dva procesa koja mogu zajedno da se razvijaju, te dodala je i tokom boravka u glavnom gradu Njemačke pozvala na veću podršku "Otvorenom Balkanu".

Na pitanje novinara stoji li teza da je bolja saradnja u okviru "Otvorenog Balkana", nego u okviru Berlinskog procesa, Brnabić je odgovorila da nisu baš svi u Berlinu za "Otvoreni Balkan", odnosno da ima partnera koji tu inicijativu podržavaju, i onih koji to baš i ne čine.

"Ne vidim da je ''Otvoreni Balkan'' u bilo kakvoj suprotnosti sa Berlinskim procesom. To su dva procesa koja se zajedno razvijaju, apsolutno mogu zajedno da napreduju, u velikoj meri se podudaraju, mnogo je sličnih stvari koje radimo", rekla je Brnabić.

Razlika je, ukazala je, u tome što u okviru Berlinskog procesa i nekih drugih regionalnih inicijativa, poput Cefte, uvijek mora da postoji saglasnost svih da bi se nešto uradilo, što odugovlači proces, a i nije sigurno da će ga onda svi implementirati.

"U okviru ''Otvorenog Balkana'', mi smo tu zato što u to verujemo i vidimo naše nacionalne interese da smo u tome. I, ako imamo inicijative, neko može, neko ne mora da potpiše, ali to ide. Dve zemlje mogu nešto da urade bez treće, ili tri bez, nadam se sutra pet. Tu je sve potpuno pragmatično, ne moramo da čekamo saglasnost svih da bi se nešto implementiralo među zemljama učesnicama", pojasnila je ona.

Brnabić je istakla da je i u Berlinu pozvala na malo veću podršku "Otvorenom Balkanu".

"I ovo što smo danas potpisali, mi imamo u okviru ''Otvorenog Balkana'' i to u mnogo šireg opsega", naglasila je premijerka.

Dodala je da je sa premijerom Sjeverne Makedonije Dmitrom Kovačevskim razgovarala o skoroj ratifikaciji odluke o ličnim kartama u Sobranju.

"Nakon toga, idemo sa ID karticama, nekom vrstom ličnih karata za ''Otvoreni Balkan'', to je velika stvar, tako se ostvaruju četiri osnovne slobode - protoka ljudi, roba, usluga i kapitala", rekla je Brnabić.

Takve ID kartice, kaže, biće neka vrsta lične karte za "Otvoreni Balkan", za državljane svih zemalja u toj inicijativi, koje će obezbeđivati da se prelazi granica, da se bez dodatne radne dozvole radi i studira.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana