Brkić: Zloupotreba položaja i nediplomatsko ponašanje Lončareve

SRNA
Brkić: Zloupotreba položaja i nediplomatsko ponašanje Lončareve

SARAJEVO - Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić ukazao je danas na zloupotrebu položaja generalnog konzula BiH u Frankfurtu Višnje Lončar i na njeno nediplomatsko ponašanje usmjereno na ličnu promociju i u svrhu predizborne kampanje.

Lončareva je poslala otvoreno pismo vlastima Njemačke s ciljem da se "odbaci nakaradni i neustavni prijedlog" Šmita u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, a Brkić je rekao da se njenim nediplomatskim ponašanjem grubo krše propisana ovlaštenja, a sve to narušava i ugled diplomatsko-konzularne mreže BiH.

On je napomenuo da je Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva jasno propisano da je kontakt sa zemljom prijema ambasada u toj zemlji.

"Ambasada postupa u skladu sa usaglašenim stavovima BiH i instrukcijama institucija zaduženih za kreiranje i provođenje spoljne politike", rekao je Brkić odgovarajući na poslaničko pitanje šefa Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježane Novaković Bursać o skandaloznom istupu Lončareve.

On je istakao da je primjer Lončareve samo mala slika vrlo defragmentirane diplomatsko-konzularne mreže BiH, koja funkcioniše po političkom uputstvu, a ne stvarnom i utvrđenom.

Bursaćeva je zahvalila Brkiću i zatražila da joj pismenim putem odgovori u vezi sa sankcijama konzulu BiH u Frankfurtu ističući da se konkretnim primjerom najbolje ilustruje stav "kakva država takve i diplomate".

"Zamolila bih političke snage koje takve ljude postavljaju i na taj način pokušavaju da promovišu njihove politike da budu svjesni načina kako se kvalitetno ruši država", istakla je Bursaćeva, te dodala da se ti politički predstavnici prisjete ovog primjera kada takve stvari budu imputirali drugima.

Poslanik SDS-a Mirko Šarović zatražio je odgovor na pitanje u vezi sa cijenom gasa, a poslanik Denis Zvizdić od Savjeta minstara odgovor o programu rada tog tijela, dok je poslanik PDP-a Branislav Borenović zatražio od Ministarstva transporata i komunikacija u Savjetu ministara odgovor o puštanju u saobraćaj mosta u Gradišci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana