Brisel do ljeta donosi odluku

V. Kulaga, Ž. Domazet
Brisel do ljeta donosi odluku

Sarajevo, Banjaluka - BiH je u zvanični Brisel poslala odgovore na dopunska pitanja iz upitnika Evropske komisije na koje se dugo čekalo, a mišljenje evropskih institucija bi moglo biti poznato do ljeta dok je još neizvjesno da li će i kada zemlja dobiti kandidatski status.

BiH je prije tri godine predala Evropskoj komisiji zahtjev za članstvo u EU, poslije čega je stigao upitnik sa 3.242 pitanja na koja su odgovori poslati u februaru 2018. godine. Novi paket sa 655 dodatnih pitanja je stigao krajem juna prošle godine, a nadležnima je ostavljen rok do kraja septembra ili najkasnije početka oktobra da usaglase odgovore, mahom o političkim, ekonomskim, pravosudnim te prirodnim pitanjima u BiH.

Savjet ministara u tehničkom mandatu je tek tokom proteklog vikenda na vanrednoj sjednici usvojio odgovore na ta pitanja, a predsjedavajući Denis Zvizdić je izrazio nadu da će EU razumjeti važnost dobijanja tog statusa koji bi stavio BiH nepovratno na kolosijek punopravnog članstva u EU.

- Ovim se otvara novo poglavlje između BiH i EU - rekao je Zvizdić koji nije mogao odgovoriti kada bi BiH mogla dobiti kandidatski status, ali se  nada da će se to desiti u toku ove godine.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović juče je istakao da se nada da će odgovori omogućiti Evropskoj komisiji da pripremi mišljenje, a da će eventualni drugi uslovi za dalji evropski put BiH biti rješavani otvaranjem pregovaračkih poglavlja. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, govoreći o putu BiH ka EU, rekao je da će nadležne službe dati odgovore na sve i na kvalitet takvih odgovora, dok je specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark rekao da nema automatizma između dostavljanja odgovora na upitnik i kandidatskog statusa.

- Nadam se da bi do početka ljeta mogli imati završeno mišljenje, a za pozitivnu odluku o statusu treba jednoglasna odluka 28 zemalja članica - rekao je Vigemark.

Član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica kazao je juče za “Glas Srpske” da je još mnogo posla pred BiH te da je potrebno što prije formirati novu vlast na nivou BiH.

Informacija

Napredak na putu ka EU biće jedna od tema i na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu. Dnevnim redom je predviđeno da će ministri razmatrati Informaciju o programu integrisanja BiH u EU, urađenim pripremama i preduslovima za početak njegove izrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana