Brisel daje Srpskoj 17,3 miliona evra, evo za šta

Marijana Miljić Bjelovuk
Brisel daje Srpskoj 17,3 miliona evra, evo za šta

BRISEL, BANjALUKA - Jedina investicija u BiH koju će podržati Evropska unija u najnovijem investicionom paketu odnosi se na projekat vodovodne i kanalizacione mreže u Republici Srpskoj, za koji Brisel daje grant od 17,3 miliona evra.

Evropska komisija objavila je u utorak šesti investicioni paket u vrijednosti od 1,2 milijarde evra u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za zapadni Balkan. Pomenuti investicioni paket uključuje 300 miliona evra bespovratnih sredstava EU.

Jedina investicija koja je prošla iz BiH je ona koju je kandidaovala Vlada Republike Srpske, a riječ je o projektu „Vodovod i kanalizacija dva”.

- Mogli smo da kandidujemo samo one projekte koji su dovoljno zreli, odnosno koji imaju prateću dokumentaciju, studiju izvodljivosti i ostalo. Uslov za aplikaciju za taj novac bio je i da imamo odobren kredit od strane međunarodnih finansijskih  institucija, a nama je kredit odobren od strane Evropske investicione banke (EIB) još 2019. godine u iznosu od 30 miliona evra - kazala je „Glasu” pomoćnica ministra finansija RS Bojana Vasiljević Poljašević.

U skladu s tim, navodi ona, na posljednjoj investicionoj rundi Fonda za zapadni Balkan aplicirali su projekat „Vodovod i kanalizacija dva” i na kraju dobili zeleno svjetlo za grant.

- Dobili smo potvrdu da se jedini projekat koji je prošao iz Srpske, odnosno cijele BiH, odnosi na rekonstrukciju, izgradnju i adaptaciju vodovodne i kanalizacione mreže u 14 lokalnih zajednica u Srpskoj, a njime će biti obuhvaćeno oko 147.000 ljudi, koji će imati kvalitetniji pristup vodovodnoj mreži i vodi za piće - navela je Vasiljević Poljašević, koja je i na čelu tima koji je kandidovao projekat Vlade Srpske.

Naglasila je da će biti i oko 4.000 novih priključaka na vodovodnu mrežu te isto toliko priključaka na kanalizacionu mrežu. 

- Ukupna vrijednost odobrenog granta je oko 17,3 miliona evra, a taj novac biće utrošen u adaptaciju i rekonstrukciju postojeće vodovodne i kanalizacione mreže, ali i izgradnju nove mreže u 14 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj - zaključila je Vasiljević Poljašević.

Projekat „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj dva” nastavak je projekta koji se uspješno realizuje od 2010. godine, kojim je obuhvaćeno 216.000 ljudi. 

Osnovni cilj ove investicije je izgradnja i sanacija infrastrukture za vodosnabdijevanje i kanalizaciju s ciljem zaštite zdravlja građana i životne sredine, te poboljšanja uslova života. 

JAČANjE VEZA 

Iz Evropske komisije naveli su da će odobrene investicije biti realizovane u bliskoj saradnji sa partnerima sa zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama.

- Naš investicioni plan za zapadni Balkan vrijedan 30 milijardi evra ispunjava se ovim novim paketom od 1,2 milijarde evra. Kvalitetna infrastruktura jača regionalne veze i zbližava nas, što je naš krajnji cilj. Naši zapadnobalkanski partneri grade svoju evropsku budućnost - rekla je predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen i dodala da će ove investicije, zajedno sa neophodnim reformama i pristupom jedinstvenom tržištu, pripremiti ekonomije partnera da se pridruže EU. 

Prijedor 
Gradiška 
Novi Grad 
Laktaši 
Prnjavor 
Doboj 
Teslić
Čelinac 
Nevesinje 
Trebinje 
Istočna Ilidža 
Rogatica 
Zvornik
Vukosavlje 
*Lokalne zajednice obuhvaćene projektom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana