Bregu: Odliv kvalifikovane radne snage je i pitanje bezbjednosti

Srna
Bregu: Odliv kvalifikovane radne snage je i pitanje bezbjednosti

SARAJEVO - Odliv kvalifikovane radne snage iz zemalja zapadnog Balkana nije više samo pitanje ljudskih kapaciteta već i bezbjednosti, istakla je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju osme regionalne konferencije za koordinaciju u domenu bezbjednosti u Rimu.

Breguova je rekla da migracije postaju jedan od najvećih problema današnjice, s obzirom da zemlje ostaju bez stanovništva i to ne samo migracije koje dovode do dolaska migranata u zemlje zapadnog Balkana, već i emigracije iz regiona dalje na Zapad, te dodala da se pojam bezbjednosnih izazova dramatično mijenja.

Ona je istakla da bezbjednosni izazov ne podrazumijeva samo rješavanje ili sprečavanje sukoba već obuhvata i klimatske promjene i katastrofe, špijunažu, te stvarne probleme u životima ljudi, saopšteno je iz RCC-a.

“Najveće brige građana zapadnog Balkana su korupcija i organizovani kriminal. Više od 60 odsto građana regiona je organizovani kriminal svrstalo kao najveći problem na polju bezbjednosti, što ide ruku pod ruku sa korupcijom za koju 55 odsto građana vjeruje da je porasla”, naglasila je ona.

Kada se govori o migracijama, Breguova je navela da se 70 odsto građana slaže da region treba pružiti utočište migrantima kojima je potrebna zaštita, ali većina, njih 80 odsto, vjeruje da EU mora učiniti više sa svoje strane i podijeliti taj teret.

“Regionalna saradnja na ovom polju uživa veliku podršku s obzirom da 73 odsto građana smatra da je produbljivanje saradnje na kontroli granica zapadnog Balkana kao jednog regiona način upravljanja nezakonitim migracijama”, dodala je ona.

U saopštenju je navedeno da je istraživanje /SecuriMeter/ sprovedeno između 14. maja i 2. juna i obuhvatilo je 6.023 građana regiona.

Podaci pokazuju da većina potencijalnih emigranata iz regiona, njih 62 odsto, planira ostati u inostranstvu duži niz godina ili trajno.

“Skoro polovina građana zapadnog Balkana - 47 odsto vjeruje da dezinformacije uzrokuju više štete, jer izazivaju mržnju i raskol u mišljenjima, 46 odsto smatra da su društveni mediji ti koji imaju najveću tendenciju širenja lažnih vijesti, a odmah za njima su novinari 44 odsto i političari 38 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana