Branković: Lagumdžijin pokušaj u UN bio bi beznadežan

Srna
Branković: Lagumdžijin pokušaj u UN bio bi beznadežan

BEOGRAD - Srpski diplomata i nekadašnji ambasador Srbiji pri UN Branko Branković rekao je Srni da bi pokušaj ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije da podnese eventualnu rezoluciju o Srebrenici bio beznadežan.

Prema njegovom mišljenju, to je beznadežan pokušaj da se nešto ozbiljno uradi, jer ako Lagumdžija podnese rezoluciju Savjetu bezbjednosti UN, zna se da će biti pokrenut ruski i kineski veto, a ako podnese Generalnoj skupštini UN, onda se postavlja pitanje da li to uopšte može da prođe.

“Večenje novosti” su objavile nezvanična saznanja da bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN u aprilu.
Listu je potvrđeno da ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija ovo radi samostalno, mimo odluke Predsjedništva BiH i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i van zvanične diplomatske komunikacije sa centralom u Sarajevu, kao i bez koordinacije u misiji u Njujorku sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda.
-Ne može to tako jednostavno da prođe - rekao je Branković.

Branković je istakao da bi generalnog sekretara UN trebalo hitno obavijestiti da Lagumdžija nije ovlašćen da podnosi tu eventualnu rezoluciju, te ocijenio da je to neprihvatljivo.

Povodom saznanja “Večernjih novosti” da “bošnjački dio misije BiH pri UN samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, radi na novoj rezoluciji o Srebrenici koja bi trebalo da bude predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN u aprilu”, Branković je ocijenio da formalnopravno i proceduralno Lagumdžija to može da predloži, ali da je pitanje da li će taj prijedlog biti usvojen kao dnevni red.

-To je sada rano govoriti. To što on radi je neprihvatljivo i mora se, to je moj predlog, na neki način generalnom sekretaru UN pod hitno da podnese neka vrsta pisma ili protesta protiv toga. Ne zbog toga što bi on to predložio, jer može da predloži svako, nego da je on neovlašćen da takvu rezoluciju podnese - rekao je Branković.

On smatra da to nisu ni Lagumdžija niti Bošnjaci smislili “nego su nagovoreni od SAD da se negde nešto pokrene”.

Branković je ocijenio da se to čini zato što SAD, Velika Britanija i Njemačka, kao svjetski trijumvirat, pokušavaju da sebe na neke način spasu, spasu svoj obraz, zbog onog šta je sve propalo u Ukrajini i da su tu doživjeli totalni fijasko.

-Oni moraju da negde kao neke, uslovno rečeno, velike zemlje ili sile da se drže, da drže inicijativu i da budu stalno negde prisutne - rekao je Branković.

Ukazao je da je činjenica da ni nezavisnost takozvanog Kosova nije priznalo 110 zemalja članica UN od 193, tako da je to ogromna većina.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana