Branislav Tapušković, advokat, za „Glas Srpske“: Samo slijep čovjek ne vidi šta se dešava

Veljko Zeljković
Branislav Tapušković, advokat, za „Glas Srpske“: Samo slijep čovjek ne vidi šta se dešava

Čitav dosadašnji sudski postupak koji se vodi pred Sudom BiH protiv predsjednika Milorada Dodika, zbog navodnog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, predstavlja klasičnu farsu, čiji je krajnji cilj napad na suverenitet Republike Srpske.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” advokat Branislav Tapušković, doajen srpske advokature i bivši predsjednik beogradske i srpske komore, komentarišući nedavno održano novo ročište u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića. Tapušković, koji je ovom prilikom iz Beograda došao u Sarajevo, da bi se iz prve ruke uvjerio o kakvom se sudskom postupku radi, kaže da je odmah stekao utisak da je predsjednik Dodik već unaprijed osuđen, a da ovaj sudski proces treba samo da to i potvrdi.

- Bojim se da je riječ o unapred presuđenoj stvari. Sudiji se očigledno žuri da se što pre dođe do prvostepene presude - navodi Tapušković, poručujući da postoji mogućnost da se možda i on, kao savjetnik, uključi u rad tima odbrane predsjednika Milorada Dodika.

GLAS: Ukoliko budete dio tima odbrane, šta će biti prvo što ćete preporučiti?

TAPUŠKOVIĆ: Ne bih još o tome. Mogu jedino da kažem da ne može neki stranac bez ovlašćenja da menja ključne zakone u državi u koju je došao, a koji se tiču ustavnih stvari i krivičnog zakona. Takođe ne može se suditi nikome na osnovu toga što se nešto dogodilo, a zakon donesen posle toga pa za to odgovara. To je glavni problem, suština čitavog problema. Da je Kristijan Šmit, kojim slučajem, priznat kao visoki predstavnik, on ni tada ne bio imao ovlašćenja da donosi i nameće bilo kakve zakone.

Da je sve izmontirano i jedna velika pravna i sudska lakrdija govori i to što je njegov nametnuti zakon donesen posle navodnog inkriminišućeg dela. Ne može se zakon retroaktivno primenjivati. To je osnovno načelo krivičnog prava, koje dominira u svim zakonodavstvima sveta. S obzirom na to kako se otpočetka vodi ovaj sudski postupak od strane Tužilaštva i Suda BiH, mislim da je predsednik Dodik unapred osuđen. I tako će biti  ukoliko sud ne bude istinski samostalan u svom radu. Nažalost sve ukazuje na to da on nije samostalan u svom radu te da se nalazi pod ogromnim pritiskom sa strane.

GLAS: Šta je pozadina ove očigledne sudske farse?

TAPUŠKOVIĆ: Ako vi napadate na prvog čoveka Republike, odnosno na jednu od njenih institucija, to nije ništa drugo do direktni udar na samu Republiku Srpsku. To je napad na ceo srpski narod, koji živi na tim prostorima. I to je jasno ko dan. 

GLAS: Ako je sve to tako, kako se onda pravno boriti?

TAPUŠKOVIĆ: To je najlakše, jer je pravo na strani predsednika Dodika. Ako se ono bude poštovalo, onda može biti samo jedan ishod. Ali, kao što sam rekao, očigledno je da se ovaj sud nalazi pod ogromnim pritiskom da donese jednu nakaradnu presudu, koja bi se mogla izučavati u sudskoj praksi.

GLAS: Ako se ne varam, Vi smatrate da je ovo posljedica i opšteg haosa u međunarodnom pravu?

TAPUŠKOVIĆ: Tačno. Samo slep čovek ne može da vidi šta se sve dešava, koliki je haos u svetskim razmerama. Međunarodno pravo postoji samo na papiru. Prisetimo se samo NATO bombardovanja Srbije.

GLAS: Koliko i ovaj sudski postupak protiv predsjednika Srpske ima veze sa aktuelnim globalnim dešavanjima?

TAPUŠKOVIĆ: Sigurno je da ima, ali ne bih o tome. Nisam član tima odbrane i ne bih u ovom trenutku govorio o tim stvarima. Na osnovu svog dosadašnjeg iskustva mogu govoriti samo o legitimitetu i legalitetu ovog sudskog procesa u Sarajevu. Tu sam, slobodno mogu reći - ekspert. Odgovorno tvrdim da nije ni legitiman, ni legalan. I to lako pravno dokazivo.

Paralele

GLAS: S obzirom na to da ste 15 godina radili u Haškom tribunalu, koliko Vas je i slučaj Dodik podsjetio na taj period, gdje se po svaku cijenu išlo na to da budu osuđeni Srbi?

TAPUŠKOVIĆ: Nažalost međunarodno pravo se sve otvorenije krši. Sudovi se koriste kao moćne alatke za kreiranje neke iskrivljene istine i pisanje neke lažne istorije. Ne zaboravimo da osnivanje Haškog suda nije potvrdila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. I to je bio veliki problem otpočetka, koji nikada nije bio rešen. Znači on nije bio ni legalan, ni legitiman. On je osnovan ad hok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana