Branimir Kojić: Oni koji odlikuju zločince žele rat u BiH

Marijana Miljić Bjelovuk
Branimir Kojić: Oni koji odlikuju zločince žele rat u BiH

BANjALUKA - Oni koji uručuju odlikovanja, zahvalnice ili neke povelje u ruke pripadnicima zločinačkih jedinica koji su ubijali Srbe na ovdašnjim prostorima ne žele mir u BiH.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić. On je i juče ponovo pozvao da budu sankcionisani odgovorni za dodjelu zahvalnice Oružanih snaga BiH Udruženju Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade iz Zenice u novembru prošle godine.

- O tome se ćuti. Priča se dan-dva i sve padne u zaborav. Niko ne reaguje. Da smo na vrijeme spriječili to što se desilo u Zenici i sankcionisali odgovorne, ne bi nam dolazio u Derventu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i tamo odlikovao one koji su odgovorni za zločine nad srpskim stanovništvom - rekao je Kojić.

Naglasio je da Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila traži da se jednom zasvagda stane u kraj praksi odlikovanja pripadnika zločinačkih jedinica.

- Sve dok se ne prekine ta praksa, tražiti reagovanje nadležnih iz Srpske u Sarajevu. Iza zatvorenih vrata nam kažu da će reagovati, a onda se ućute. Kada javno progovorimo, onda se pobune. Ponovo tražim i tražićemo i dalje da budu sankcionisani oni koji odlikuju i dozvoljavaju kićenje pripadnika zločinačkih jedinica - naveo je Kojić.

Naglasio je da se takvim potezima pokušavaju marginalizovati srpske žrtve, ali i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH.

- Ti ljudi, ko god oni bili, predsjednici nekih država ili ministri, stavljaju na prvo mjesto one koji su ubijali srpsku nejač. Uzdižu ih, a nas vrijeđaju. Ti zločinci za njih su heroji, a mi naše, s druge strane, ne smijemo ni da spomenemo - naglasio je Kojić i ponovio da, ako ne budemo pričali o zahvalnicama koje su otišle u ruke zločinaca, dešavaće nam se i dalje isto.

Navodi i da se nada da će nakon svega oni koji su izabrani na određene funkcije u institucijama na nivou BiH drugačije razmišljati.

- Mi se cijeli život ovdje nešto branimo i kada se nešto desi, onda reagujemo. Ništa ne radimo da to spriječimo, dok druga strana, odnosno FBiH tome posvećuje veliku pažnju i kako je krenulo, još malo će nam zabraniti da kažemo da smo i djeca poginulih boraca - naveo je Kojić.

Oglasio se i predsjednik RS Milorad Dodik koji je izjavio da Oružane snage BiH nisu mogle dodijeliti zahvalnicu Udruženju Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade iz Zenice, jer to nije odobrilo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo odbrane BiH. Poručio je da je ovakvo ponašanje najbolji način da ovo što imaju izgube kada je riječ o zajedništvu, jer to Srpska neće još dugo tolerisati.

- To sami muslimani sebi dodjeljuju da bi se kitili - poručio je Dodik.

Pazarić

Branimir Kojić podsjetio je da kasarna u Pazariću nosi ime jednog od komandno odgovornih za monstruozne zločine u Jošanici kod Foče koji nije više živ i nije odgovarao za te zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana