Božo Marić, za “Glas Srpske”: Plate veće za 100 maraka?

M.M.B.
Božo Marić, za “Glas Srpske”: Plate veće za 100 maraka?

BANjALUKA - Realno povećanje plate budžetskim korisnicima u Srpskoj nakon prvog kvartala trebalo bi da iznosi 100 maraka, rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Naglasio je da će zahtjev za povećanje plate s kojim će ići prema Vladi RS usaglasiti do kraja ovog mjeseca sa sindikatima policije, doktora i medicinskih sestara i tehničara i Samostalnim sindikatom u zdravstvu.

- Neminovno da je sve poskupjelo, posebno namirnice. Do kraja februara imaćemo i podatke koliko novi obračun struje utiče na radnike i njihove izdatke. Na osnovu svih tih pokazatelja naš zahtjev za povećanje plate neće biti ispod 100 maraka - rekao je Marić.

Naglasio je da će predstavnici preostalih sindikata u toku ove sedmice zasjedati i da će na kraju svi zajedno usaglasiti stavove po pitanju povećanja plata budžetskim korisnicima nakon prvog kvartala.

- Imaćemo jedinstven zahtjev do kraja ovog mjeseca. Nastavićemo trend povećanja plata kako smo i dogovorili s Vladom RS - rekao je Marić.

On je još ranije naveo da sindikalci ovaj put neće tražiti da plata bude povećana u procentima, već će zahtijevati određeni novčani iznos kako bi svi zaposleni dobili isto.

Sporazum o povećanju plata s Vladom Srpske su još u junu prošle godine pored Sindikata uprave potpisali i predstavnici Sindikata radnika unutrašnjih poslova, ali i strukovnih sindikata doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara. Potpisnici sporazuma su i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sindikat obrazovanja i kulture.

Na osnovu potpisanog dokumenta s Vladom RS plate zaposlenima u javnom sektoru Srpske povećane su za 10 odsto od maja prošle godine te za dodatnih 100 maraka od avgusta. Od početka ove godine uslijedilo je povećanje plata od pet odsto za one budžetske korisnike koji imaju platu manju od prosječne u RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana