Bošnjak, Ping o produbljenju saradnje BiH i Kine

Srna
Bošnjak, Ping o produbljenju saradnje BiH i Kine

SARAJEVO - Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Dubravka Bošnjak i ambasador Kine u BiH Ji Ping konstatovali su na današnjem sastanku u Sarajevu da se uspješno realizuje Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva, te da prostora za jačanje saradnje ima i u drugim područjima, prije svega u obrazovanju, sportu i nauci.

Na sastanku je istaknuto da je posebna korist Sporazuma o saradnji u oblasti zdravstva bila vidljiva u vrijeme pandemije virusa korona kada je Kina uputila BiH značajne donacije respiratora, injekcija i medicinske opreme, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Bošnjakova i Ping razgovarali su i o potpisanom Memorandumu o razumijevanju iz obllasti zdravstva i medicine, kojim se podstiče saradnja u područjima reforme zdravstva, medicinskog obrazovanja, naučnih istraživanja, akupunkture i drugih oblika tradicionalne kineske medicine. Ambasador Ji Ping ukazao je na značaj potpisanog Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, čija primjena je važna radi priznavanja diploma i razmjene studenata.

On je istakao zainteresovanost državljana Kine za učenje jezika kojima se govori u BiH i naglasio da državljani BiH pokazuju sve veći interes za učenje kineskog jezika. Kineski ambasador zauzeo se i za što skorije potpisivanje sporazuma o tehnologiji, čija je procedura započeta još 2018. godine. U razgovoru je, uz naglašenu dosadašnju dobru saradnju, iskazano očekivanje da će i u narednom periodu saradnja ići uzlaznom putanjom te da će bilateralni sporazumi u proceduri biti potpisani u što skorijem roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana