Bošnjački političari u susret 1. martu: Izvrtanje činjenica odraz sarajevske histerije

Anita Janković Rečević
Bošnjački političari u susret 1. martu: Izvrtanje činjenica odraz sarajevske histerije

BANjALUKA, SARAJEVO - U susret 1. martu i obilježavanju dana nezavisnosti iz političkog Sarajeva ponovo stižu poruke kojima se zagovara građanska država i negira BiH kao zajednica tri naroda, što je prema riječima političara iz Republike Srpske puko izvrtanje istorijskih činjenica i histerija zbog neostvarenih ratnih ciljeva.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 juče je u sarajevskom hotelu “Evropa” povodom dana nezavisnosti, koji Srbi u Republici Srpskoj ne priznaju i ne obilježavaju, upriličila svečanu akademiju, uoči koje se obratio potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA) rekavši da je “BiH skupo platila nezavisnost, jer nije imala sreću da kao ostale republike bivše Jugoslavije samostalnost stekne na civilizovaniji način”.

Lendo tvrdi da BiH trenutno nije troetnička država, niti država tri konstitutivna naroda, već da je međunarodno priznata država svih njenih građana i svih njenih naroda.

Naglasio je da nije uspjelo da ratom bude uništen multietnički karakter i građanski temelj BiH, poručivši da su građani na referendumu za nezavisnost glasali za “državu svih građana, a ne za pojedinačne narode ili državu, zajednicu tri naroda”.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić kaže da su Lendo i njemu slični zagovornici islamske BiH politički krvoločnici koji slave dan ubijanja srpskog svata, dok su istorijske činjenice nešto sasvim drugo.

- Istoriju i prošlost ne možemo falsifikovati pa tako ni činjenicu da je Republika Srpska, voljom srpskog naroda, rođena 9. januara 1992. godine u Sarajevu, prije početka ratnih sukoba u bivšoj SR BiH. Datume rođenja niko ne može birati, niti mijenjati. Oni su činjenica, kao što je činjenica i da je 9. januar rođendan Republike Srpske. Srpski narod je svoju Republiku stvorio u miru, prije građanskog rata u BiH, a odbranio je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i izborio se za njeno međunarodno priznanje u Dejtonu 1995. godine - rekla je Vulićeva.

Podsjetila je da je ignorišući volju srpskog naroda muslimansko-hrvatska koalicija održala 1. marta 1992. godine neustavni referendum i izglasala nezavisnost BiH, iako je i procenat te izlaznosti bio nedovoljan.

- Toga dana u Sarajevu je ubijen srpski svat i zapaljena srpska zastava, što je i bio uvod u ratne sukobe. Bošnjaci slave prolijevanje srpske krvi. Ovo su činjenice, dokazane činjenice - naglasila je Vulićeva za “Glas”.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić smatra da bi Lendo navedene poruke trebalo da uputi na Kazanima i na tom mjestu da se zapita imaju li smisla.

- Ili da taj multietnički karakter uporedi sa popisom stanovništva, da vidi i kaže gdje je i zbog čega iz Sarajeva otišlo 150.000 građana srpske nacionalnosti. Oni pričaju kao da nisu otjerali Srbe iz Sarajeva, kao da na Kazanima nisu imali mučilište i da nisu postojali silosi. Pričaju kao da u Sarajevu živi značajan broj Srba, a ne da je to grad u kojem danas stanuje statistička greška Srba - kazao je Stevandić za “Glas”.

Bošnjačko poimanje BiH je prema Stevandićevim riječima zasnovano na ugrožavanju Srba i na lažnim pričama o multietničkom karakteru na kojem nastoje napraviti svoju državu.

- Riječ je o jednom velikom nemoralu, histeriji radi neostvarenih ratnih ciljeva i to se vidi iz svake njihove riječi. Oni su ljudi koji žive u stereotipu iz 1992. godine. U svojim glavama još nisu dočekali Dejtonski sporazum gdje piše kakva je BiH država, koja i postoji upravo zbog tog sporazuma, a ne radi tih referenduma iz 1992. godine. Njihove laži više nisu ni za prvi razred osnovne škole - smatra Stevandić.

Ignorisanje

Nenad Stevandić kaže da Srpska narednih dana treba ignorisati sve ludačke ratne pokliče koji se očekuju iz Sarajeva.

- Treba da im kažemo da mi nismo nekulturni da pljujemo po 1. martu, iako ga ne prihvatamo i ne obilježavamo, kao što oni rade sa 9. januarom. Kada dolaze u Banjaluku moraju proći autoputem “9. januar”, kao što i mi kad idemo u Sarajevo moramo proći tunel “1. mart”. Bošnjaci moraju shvatiti da jedni drugima ne možemo nametati datume, pravila i istoriju. Kada to shvate BiH će biti mnogo mirnija i uspješnija - poručio je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana