Bošnjački lobisti rezolucijom udaraju na zemlju u koju se zaklinju

Vedrana Kulaga Simić
Bošnjački lobisti rezolucijom udaraju na zemlju u koju se zaklinju

VAŠINGTON, BANjALUKA - Zapadne zemlje su često tolerisale stavove koji nisu plod konsenzusa u BiH, ali vjerujem da ovaj put, kada je riječ o rezoluciji u kojoj se “osuđuje genocid u Srebrenici”, u doba krize na međunarodnom planu, neće otvarati jedno osjetljivo pitanje koje može da prouzrokuje ozbiljne probleme u tom dijelu Evrope.

Ocijenio je to za “Glas Srpske” šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, komentarišući novu bošnjačku inicijativu da u UN bude usvojena ova rezolucija, kao i najave da će to na dnevni red Generalne skupštine pokušati da progura tamošnji ambasador BiH Sven Alkalaj, uz pomoć rukovodstva SDA.

Ovakav akt bi dodatno narušio odnose u zemlji i predstavljao bi novi udar u režiji bošnjačke politike na zemlju u koju se zaklinju, tvrde upućeni u problematiku.

Obrad Kesić je podvukao da bi bilo veoma opasno ako Alkalaj krene sa lobiranjem među kolegama i dobije podršku, što bi, smatra, bio veći skandal od same inicijative neformalne grupe građana, jer ovakva samovolja koju pokazuje podriva temelje BiH. Smatra da srpski predstavnici koji su obavijestili UN da BiH ne stoji iza inicijative jer nema konsenzusa, treba da dodatno afirmišu prijateljske zemlje u UN da i oni prenose stavove.

- Broj zemalja koje imaju sluha za stavove Republike Srpske, koji su u poziciji zaštite Dejtona i Ustava, raste i uživaju veću podršku nego kada je bila slična kriza, odnosno kada je Velika Britanija u Savetu bezbjednosti UN predložila sličnu rezoluciju. Očiglednije je i da Srbi i Hrvati sve više, ne samo da su nezadovoljni stanjem u BiH, u uslovima gde SDA želi da vlada, nego gube strpljenje i sve su spremniji da preduzmu radikalnije poteze i istraju u odbrani prava datih Dejtonom i Ustavom. Bitno je i da je svaki dan, posebno zbog krize u Ukrajini, jedinstvo u Evropi slabije, tako da i pritisak koji je uspeo da iskoristi probosanski blok i da povezuju BiH sa krizom u Ukrajini, ne pokazuje rezultate kao na početku - naglasio je Kesić.

Važan detalj su, kako je rekao, američki izbori za Kongres u novembru jer će se time baviti. Ipak, naglašava da treba istrajavati na priči da ova rezolucija nije plod konsenzusa, niti volja zajedničke države.

- Ovo se ne sme pretvoriti u dokazivanje sopstvene snage Zapada. Ako bi ovakva rezolucija bila izglasana u Generalnoj skupštini, to bi došlo sa velikom cenom i bio bi dodatni, ali pretežak udarac zajedničkoj državi i njenom opstanku. Nisam siguran da su u ovom momentu kada imamo ogromnu ekonomsku krizu u Ukrajini, sve veće konfrontacije između Kine i SAD, zapadne zemlje spremne da otvaraju još jedno osetljivo pitanje i gurnu BiH u još dublju krizu - istakao je Kesić.

Magistar međunarodnih odnosa i ekonomske diplomatije Lučiano Kaluža smatra da bi ambasadori koji su predloženi iz Srpske trebalo da pošalju notu predsjednicima zemalja u kojima su notifikovani i obavještavati da navedena inicijativa nije legalna, te da to nije uputila BiH.

Odlazak u Njujork

Lider SDS-a Mirko Šarović smatra da predstavnici RS u institucijama BiH moraju zaustaviti djelovanje Svena Alkalaja. Smatra da bi Milorad Dodik, kao član Predsjedništva BiH, i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija zbog ozbiljnosti situacije morali otputovati u Njujork, te zatražiti da se zvanični stavovi politike BiH predstave Skupštini UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana