Bošnjačka elita ponovo spremna da žrtvuje mir

Veljko Zeljković
Bošnjačka elita ponovo spremna da žrtvuje mir

SARAJEVO - Poruke da bi probosanske snage, uz pomoć SAD i Kristijana Šmita, trebalo da nastave sa eskalacijom političkih (ne)prilika u BiH, odnosno konfrontacijom sa vlastima u Banjaluci, otkrivaju ko u stvari radi na destabilizaciji zemlje, ali i da je krajni cilj tih združenih snaga ukidanje Republike Srpske.

Smatraju ovo sagovornici “Glasa Srpske”, osvrćući se na analizu, odnosno preporuke koje je objavio dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo, u kojima iznosi mišljenje na koji bi način trebalo riješiti političke probleme, odnosno pitanje Republike Srpske koja je, prema njegovim navodima, glavni kočničar napretka BiH.

Kako su istakli sagovornici “Glasa Srpske” i ovaj primjer pokazuje koliko je sarajevsko društvo postalo bolesno, a bošnjačke političke i intelektualne elite opasne, dok sve otvorenije pokazuju da bi ponovo žrtvovale mir i stabilnost.

Na ovaj način, kako kažu, još jednom se pokazalo i ko u stvari stoji iza svih dosadašnjih kriza u BiH, ali i da očigledno postoji plan da se ona svjesno digne na još veći nivo, kako bi se napravio dodatni politički, ali i finansijski pritisak na Srpsku, koji bi trebalo da dovedu do njene demontaže. Smatraju i da ovi novi pozivi da se u sve ovo uključe mediji, ali i SAD i OHR, te konstatacije kako je idealno vrijeme za tako nešto, pokazuje da se bošnjačkoj eliti očigledno žuri da iskoristi trenutno negativni imidž koji Srpska ima među pojedinim zapadnim zemljama.    

Frustriranost

Prema riječima pravnika Ognjena Tadića, profesor Turčalo, ali i njegovi istomišljenici poput Senadina Lavića i Suada Kurtćehajića pokazuju otvorenu frustriranost time što je u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji, Srpska sve jača, a ne sve slabija kako su očekivali i priželjkivali.

- Zbog toga im se čini da je evropski put BiH potpuno promašen. Nisu u stanju da shvate da su zapravo promašene njihove želje. Ovakvim pričama oni pokušavaju da vrate BiH na početak evropskog puta i da još jednom, u već viđenom krugu političkih procesa, pokušaju ukinuti Srpsku. Dakle, Turčalov tekst je prijedlog kako preći put niotkuda ni do čega - kaže Tadić.

Smatra i da su stavovi dekana Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu posljedica bolesnog sarajevskog društva koje pruža otpor ozdravljenju, oslobođenju i emancipaciji dejtonske BiH, a što, kako dodaje, samo koriste pojedini stranci da bi opravdali nastavak svojih potpuno nepotrebnih mandata.

- Tako cijela BiH, od mora do Save i od Drine do Une, trpi samodopadnost, samodovoljnost i sebičnost sarajevske čaršijske elite koja uživa u podaničkom statusu zahvaljujući kome već tri decenije ne stvara ništa vrijedno, jer dovoljno joj je to što lagodno preživljava na stranim donacijama i apanažama - poručio je Tadić.

Opasna priča

Profesor geopolitike Srđan Perišić smatra da ova analiza predstavlja preporuku kako i šta dalje da rade bošnjačke političke elite, kako bi se završilo sa slamanjem Republike Srpske te da nikako ne bi trebalo potcijeniti njegov rad, jer je isti urađen veoma metodično.

- On je na ovaj način indirektno pozvao bošnjačke političare da se ujedine i da zajedno sa zapadnim faktorom otvore jedan novi i jači front, kako bi se Srpska dovela u bezizlazan položaj, a što podrazumijeva, između ostalog, rezoluciju o genocidu, sankcije, prevođenje imovine na državnu, ali i dovođenje NATO trupa. S obzirom na sve okolnosti u kojima se našla Srpska, on je uvidio kako je ona trenutno najranjivija te da bi to trebalo pod hitno iskoristiti. I te nove udarce trebalo bi očekivati narednih sedmica i mjeseci, prije vaskršnjeg svesrpskod sabora - istakao je Perišić, dodajući kako bi ovaj svojevrsni proglas trebalo da otvori oči svim nevjernim Tomama, koji i dalje ne žele ili neće da vide šta se sve sprema, odnosno iza brda valja. 

- Da bi se adekvatno odgovorilo na ove nove opasnosti, Perišić ističe da je neophodno što prije postići nacionalno jedinstvo među srpskim partijama, jer je to jedino rješenje za opstanak Srpske. Da li će Srpska znati i umjeti da se ovom odupre, na Srbima je da pokažu - poručio je on.

Orkestar

Da se u Sarajevu vodi jedna orkestrirana i opasna politika prema Republici Srpskoj, koja ima za cilj dalju destabilizaciju BiH, odnosno da se ide u svjesnu i plansku konfrontaciju sa vlastima u Banjaluci, može se zaključiti i iz objave na društvenim mrežama zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denisa Zvizdića, koji je gotovo u isto vrijeme, kad i profesor Turčalo, pozvao na raspoređivanje NATO snaga na područje Brčko distrikta.

Akcija

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo objavio je analizu u kojoj je naveo kako je potrebno stvoriti uslove da Milorad Dodik i njegova politika postanu nepodnošljiv teret, kako za Republiku Srpsku, tako i za Srbiju, poručujući kako bi taj strateški plan eskalacije trebalo sprovesti prije vaskršnjeg svesrpskog sabora. Kako bi se to i postiglo, navodi da je ključna saradnja probosanskih političkih snaga i međunarodnih aktera, ali i medija. Naglasio je da probosanske snage za ovu stratešku eskalaciju već imaju dovoljno snažne saveznike, navodeći primjer Kristijana Šmita kome su otvorenu podršku dale SAD, Velika Britanija, Njemačka i Holandija. Kako bi se eskalacija sa vlastima u Republici Srpskoj podigla na još viši nivo, predlaže da se nastavi sa presijecanjem finansijskih tokova i logističke podrške, a kao ključno navodi i raspoređivanje manjeg kontingenta NATO snaga na strateškim lokacijama u BiH, prije svega na prostoru Distrikta Brčko.

Pored spoljne, kako kaže, neophodno je stvoriti i uslove za unutrašnju izolaciju Republike Srpske i njenih lidera, a što podrazumijeva usloviti nastavak komunikacije sa vlastima u Srpskoj ukidanjem zaključaka Narodne skupštine donesenih 28. marta ove godine i povlačenjem Nacrta izbornog zakona, koji je nedavno usvojen u ovom tijelu. Predlaže i da ukoliko u roku od dvije sedmice ne bude usvojen zakon o državnoj imovini, isti bude nametnut od strane OHR-a. Preporučuje i sugeriše da bi trebalo iskoristiti i to što Republika Srpska, kako kaže, opstaje na granici ekonomske održivosti, ali i to što bi u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija mogla biti usvojena rezolucija o “genocidu” u Srebrenici.

Kada bi se sve sprovelo u djelo, prema riječima Turčala, Republika Srpska ne bi imala “potrebne ofanzivne niti defanzivne kapacitete za samostalno ostvarivanje dugoročnih ciljeva te politike, bilo to secesija ili neka varijanta kiparskog modela u BiH”.

Iako priznaje da ova strategija može destabilizovati BiH, smatra da to ne bi trebalo da bude nikakva prepreka, jer će, navodno, na duge staze voditi ka stabilnosti i bržim unutrašnjim reformama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana