Borenović: Sabor partije 1. oktobra

Srna
Borenović: Sabor partije 1. oktobra

BANjALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Predsjedništvo ove partije na današnjoj sjednici donijelo odluku da stranački Sabor bude održan 1. oktobra.

Borenović je naveo da će na Saboru biti izabran novi glavni odbor, statut stranke, te programski dokumenti i sve ono što će definisati način djelovanja PDP-a naredne četiri godine.

"Velika ovlaštenja će imati Glavni odbor, koji će, osim predsjednika Odbora, imati statutarnu odredbu da bira predsjednika partije", rekao je Borenović novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva stranke.

On je naveo da postoji široki konsenzus u stranci da se izbor za novog predsjednika stranke odgodi do lokalnih izbora u oktobru naredne godine, jer slijede ozbiljne pripreme za izborni proces.

"Prioritet za Srpsku i BiH u narednom periodu trebalo bi da bude donošenje izbornog zakona, kako bi izbori bili fer i pošteni, te kako bi se uvele nove tehnologije i zaustavile izborne manipulacije", rekao je Borenović.   

Borenović protiv zabrane okupljanja - svako ima pravo da izrazi stav

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je protiv zabrane okupljanja i da svako ima pravo da izrazi svoj stav, bez obzira da li je riječ o političkoj organizaciji, grupi građana ili nevladinoj organizaciji i da to treba da bude ključno demokratsko načelo.

"Protiv sam zabrane okupljanja i izražavanja stavova, kako u Banjaluci, tako i u Sarajevu ili bilo kom drugom gradu, jer slobode izražavanja mora biti, bez obzira koliko u njoj ima politike. Svakako da postoje određeni bezbjednosni izazovi, ali zato postoji i organizator da omogući da se skup održi na korektan način", rekao je Borenović, komentarišući odluku sarajevske policije da zabrani održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/, planiranog za sutra ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Borenović je pozvao institucije Republike Srpske, FBiH i zajedničke institucije BiH da omoguće da se na demokratski način iskažu stavovi građana, bez tenzija, nemira i da se spriječi bilo kakva mogućnost sukoba.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je da Srbi, uprkos zabrani, neće odustati od mirnog okupljanja u znak podrške predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica, te pozvao Srbe da sutra dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana