Borenović: Potrebna jasna strategija razvoja “čistih” izvora energije

Srna
Foto: Tviter

BANJALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ukazao je na značaj energetske tranzicije kao procesa u kojem je važno imati jasnu strategiju i aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti životne sredine i povećanju uđela obnovljivih “čistih” izvora energije.

”Čeka nas složen, finansijski i tehnički zahtjevan period u kojem nam je potrebno odlučnosti i znanja da prilagodimo naše potrebe i koordinišemo aktivnosti sa EU i Energetskom zajednicom”, rekao je Borenović danas u Berlinu tokom panel diskusije “Zelena agenda: transformacijski projekti za Balkan”, u organizaciji njemačkog Bundestaga i Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

On je naveo da je danas udio obnovljivih izvora energije, solarnih fotonaponskih postrojenja i vjetroelektrana u zemljama Balkana svega četiri odsto, dok udio termoelektrana zauzima više od 60 procenata, a hidroelektrana oko 35 odsto ukupne proizvodnje električne energije, ističući da je to veoma specifičan balans.

Borenović je rekao da to to privredu regiona može koštati ogromne novčane iznose, kada bi se primijenilo plaćanje za karbonsku emisiju.

“Procjene kažu da bi taj iznos bio veći od 3,5 milijarde evra ili 2,3 odsto BDP-a za cijeli region. Zato je neophodno značajnije podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije, pokušati dostizati standarde EU u kojoj je 2022. godine instalirano 15 puta više kilovat-časova obnovljivih izvora energije po glavi stanovnika nego u cijelom regionu Balkana”, naveo je Borenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana