Borenović opet tvrdi da se BiH pridružila sankcijama Rusiji

Srna
Borenović opet tvrdi da se BiH pridružila sankcijama Rusiji

BANjALUKA- Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ponovio je tvrdnje da se BiH pridružila sankcijama EU protiv Ruske Federacije, te istakao da o tom pitanju nije kontaktirao rusku Ambasadu jer "nije vidio razlog za to".

Borenović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Džozep Borelj u odgovoru na njegov upit istakao da se BiH pridružila EU u 10 paketa sankcija i u 53 odluke i izjave koje to obuhvataju.

"U odgovoru je jasno navedeno da je BiH značajno poboljšala svoju usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, posebno se uskladivši sa izjavama i restriktivnim mjerama", rekao je Borenović i dodao da je "Srbija jedina zemlja koja se nije pridružila" antiruskim sankcijama. Na pitanje da li je o pitanju sankcija kontaktirao rusku Ambasadu u BiH i Rusku Federaciju, Borenović kaže da nije vidio razlog za to.

Upitan kako komentariše izjavu ambasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova da BiH nije uvela sankcije Rusiji, Borenović je rekao da "razumije svaki takav odgovor", ali da je "najvažnije doći do konkretnih pokazatelja".

Borenović je i u nedjelju, 9. marta, tvrdio da se BiH pridružila EU sankcijama protiv Rusije.

Ruska Ambasada u BiH saopštila je danas visoko cijeni principijelan stav rukovodstva Republike Srpske koje se protivi odluka na nivou BiH koje bi mogle potencijalno nanijeti štetu bilateralnim odnosima sa Rusijom.

U reagovanju na tvrdnje Borenovića da je BiH uvela sankcije Rusiji, iz ovog diplomatskog predstavništva napominju da su više puta iznosili stav o spekulacijama u vezi sa ovim, te poručili da su ništavni bilo koji koraci pojedinih diplomata i političara u tom smjeru bez neophodnog rješenja na nivou Predsjedništva BiH.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nedavno je rekao je da se u novom izdanju Koncepta spoljne politike Rusije polazi od toga da je BiH prijateljska zemlja, istakavši da se povoljni uslovi moraju iskoristiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana