Borenović: Kandidatski status srećna okolnost za BiH, očekivanja ostala ista

Srna
Foto: Arhiva

BANjALUKA- Lider PDP-a Branislav Borenović smatra da je dobijanje kandidatskog statusa BiH za pridruživanje EU srećna okolnost za BiH, od koje se i dalje očekuje reforma pravosuđa u skladu sa evropskim standardima.

Borenović je naveo da ostaje da se vidi da li će se iskoristiti pružena šansa, kao i da se nada da će proraditi svijest o značaju preduzimanja daljih koraka ka EU.

On je rekao da u BiH treba da budu usvojeni zakoni o sprečavanju sukoba interesa i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

Borenović tvrdi da je u BiH i dalje veliki problem korupcija i navodi da EU očekuje da bude pojačana borba u njenom suzbijanju.

- Dobijanje kandidatskog statusa BiH za pridruživanje EU bi trebalo bi da bude dobra vijest, ali je zbog geopolitičkih uslova, prije svega, ovo srećna okolnost za BiH - smatra Borenović.

Lideri EU dodijelili su kandidatski status BiH za učlanjenje u Uniju na današnjem sastanku u Briselu.

Ovim se BiH pridružila ostalim zemljama kandidatima - Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini - u prosecu pridruživanja, koji može da traje godinama i obuhvata kompleksne pregovore o usklađivanju lokalnih zakona sa zakonodavstvom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana