Borel sa liderima zapadnog Balkana o posljedicama rata u Ukrajini

Tanjug
Borel sa liderima zapadnog Balkana o posljedicama rata u Ukrajini

NjUJORK - Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Jozep Borel bio je juče u Njujorku domaćin neformalnog ručka sa liderima zapadnog Balkana, na kojem glavna tema bila globalni i regionalni uticaj „ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine“.

Kako se podsjeća u saopštenju spoljne službe EU (EEAS) ovi skupovi se održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona.

-Diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine. Visoki predstavnik Borel i lideri zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički riješiti štetne posljedice ovog rata na cijene hrane i energije i stabilnost i bezbjednost u Evropi i globalno - dodaje se u saopštenju.

Borel je istakao podršku koju EU pruža zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbjednost i u suočavanju sa hibridnim prijetnjama, uključujući sajber prijetnje i stranu manipulaciju informacijama.

-EU i Zapadni Balkan će nastaviti da sarađuju u suočavanju sa izazovima koje rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti uključuje Zapadni Balkan u svoje inicijative za ublažavanje posljedica rata - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana