Bolonjskim procesom devastirano pola visokog obrazovanja, sada saniramo štetu

Srna
Bolonjskim procesom devastirano pola visokog obrazovanja, sada saniramo štetu

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir istakao je da je priča o malignom ruskom uticaju na čitavo društvo u Republici Srpskoj, pa i na oblast visokog obrazovanja, dio hibridnog rata i propagande koju Zapad konstantno sprovodi protiv Srpske.

Budimir je napomenuo da univerziteti u Srpskoj imaju saradnju sa nekoliko prestižnih ruskih i kineskih univerziteta, te da to podiže rejting domaćih fakulteta.

"Ruske visokoškolske ustanove su najprestižnije ustanove na svijetu, a kineske su već neuhvatljive za zapadne zemlje. Velika je stvar kada sarađujete sa moskovskim državnim univerzitetom, a ponosan sam i što je rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin gostujući profesor u Kini", rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

Odgovoarajući na pitanje da li su visokoškolske ustanove u BiH, naročito u Republici Srpskoj, pod stranim uticajem, Budimir je rekao da je prisutan i uticaj zapadnih zemalja.

"Sproveli smo Bolonjski proces, koji je zapadni proces, te smo devastirali pola svog visokog obrazovanja i sada pokušavamo da saniramo tu štetu", rekao je Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je ovaj univerzitet potpuno otvoren za saradnju sa svim univerzitetima koji iskažu interes za saradnju i ukoliko postoji obostrani interes.

"Prema broju univerziteta sa kojima sarađujemo, najviše ih je iz EU, te oni prednjače i po ostvarenim aktivnostima u okviru te sardnje, ali svakako da sarađujemo i sa drugim univerzitetima, pa i onim iz Rusije i Kine“, rekao je Gajanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana