Bojkot vodi u još veću krizu

Marijana Miljić Bjelovuk
Bojkot vodi u još veću krizu

BANjALUKA - Dio opozicije objeručke je prihvatio prijedlog počasnog predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da bojkotuje lokalne izbore ukoliko bude usvojen izborni zakon Republike Srpske, dok drugi za sada ne otkrivaju buduće poteze.

Analitičari sa druge strane ocjenjuju da je takva reakcija izazvana neizvjesnošću kada je riječ o sudbini pomenutog zakona, ali i svih ostalih dešavanja kojima je Srpska trenutno izložena.

Narodna skupština RS je 28. marta usvojila Nacrt izbornog zakona, a taj potez uslijedio je nakon što je Kristijan Šmit nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH. U toku su javne rasprave o usvojenom Nacrtu izbornog zakona Srpske, a situaciju je dodatno zakomplikovao prijedlog Ivanića opoziciji da ne izađe na izbore ako ovaj akt bude usvojen do kraja u republičkom parlamentu.

Lider SDS-a Milan Miličević naveo je da je cilj izmjena Izbornog zakona BiH od strane Šmita i najavljenog usvajanja izbornog zakona RS sluđivanje ljudi i birača koji ne znaju šta da rade.

- Još nije ni usvojen izborni zakon Republike Srpske i nalazimo se u vakuumu - rekao je Miličević.

Lider PDP-a Branislav Borenović navodi da je potrebno sačekati i vidjeti da li će izborni zakon RS zaista biti i donesen, dok predsjednik Liste za Pravdu i red Nebojša Vukanović nema dilemu, odnosno smatra da ne bi trebalo učestvovati na izborima koje bi eventualno raspisala Republička izborna komisija (RIK).

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić pozvala je vlasti Srpske da izglasaju izborni zakon RS do kraja.

- Oni su svoje narušene lične odnose sa međunarodnom zajednicom prevalili na narod i Republiku Srpsku. Da imaju gram odgovornosti prema narodu, povukli bi se oni - poručila je Trivićeva za federalne medije.

Konfuzija

Analitičari tvrde da je u BiH na sceni konfuzija kada je riječ o održavanju izbora te da je teško predvidjeti kakav će epilog uslijediti na kraju.

- Ako uzmemo u obzir sve procese koji se dešavaju u RS, političke, pravne, te postojeće sankcije, ali one koje se najavljuju teško je prognozirati šta će biti i za mjesec, a kamoli do lokalnih izbora. Raspravlja se čak i o osnivanju novog političkog subjekta koji će preuzeti na sebe infrastrukturu SDS-a samo da bi mogli da uplate kotizaciju da izađu na izbore. U najavi su i neke nove opcije, ali i sankcije SNSD-u. Sve to moglo bi dovesti do velikih turbulencija, ne samo na političkoj sceni, već u kompletnom društvu - rekao je “Glasu Srpske” politički analitičar Mladen Bubonjić.

Naglasio je da su situaciju dodatno zakomplikovale posljednje izmjene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Šmit, nakon kojih je uslijedilo usvajanje Nacrta izbornog zakona RS, ali i najava donošenja rješenja za imovinu za koju vlasti Srpske navode već duže da je crvena linija.

- Odluke opozicije i vladajućih zavisiće ne samo od izbornog zakona, nego od svih ovih ostalih aspekata. Pitanje je da li je uopšte moguće da vlast Srpske počne da primjenjuje svoj izborni zakon nezavisno od Izbornog zakona BiH i kakve bi posljedice to moglo da izazove. Zbog toga je uopšte toliko nejasnoća, konkretno od strane opozicije, jer ni sami nisu sigurni koje bi posljedice moglo da proizvede ukoliko bi oni pristali na tu igru vladajućih, odnosno da izađu na izbore pod tim uslovima izbornog zakona RS - poručio je Bubonjić i dodao da je nezahvalno prognozirati šta se može desiti u idućih mjesec dana.

Reakcije

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je iluzorno očekivati da Ivanić, koji poziva opoziciju da ne izađu na izbore, brani poziciju Srpske, njen izborni suverenitet i izbornu volju građana.
- Ivanić poziva opoziciju da ne izađe na izbore, ukoliko budu organizovani po izbornom zakonu Srpske. Šta drugo očekivati od počasnog predsjednika britanske agenture - upitao je Košarac.

Ivanić je, kaže Košarac, “izdajnik s predumišljajem” i šampion prenosa nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, podsjećajući na predaju indirektnih poreza, carine, vojske, obavještajne službe Srpske...

- Izdao je interese Srpske i time se javno hvalio na SDA političkoj akademiji. Danas vjerovatno ima samo više miliona funti razloga da učini isto. Kvislinška politika će bez pogovora podržati i Šmitov zakon i sva druga nametnuta rješenja, ako im obećaju izbornu pobjedu, bez obzira na to što srpski narod neće glasati za izdajnike - naveo je Košarac.
Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da ko ne podrži izborni zakon Srpske, podržao je onaj koji je ranije nametnuo nelegalni i nelegitimni visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.
- Ne vjerujem da će iko sebi dozvoliti da između Šmita i Srpske izabere Šmita. Nadam se pameti kada je riječ o tom pitanju - rekao je Stevandić.

Komentarišući najnovije stavove dijela opozicije u Republici Srpskoj da u parlamentu Republike neće podržati izborni zakon Srpske, Stevandić je naveo da im ipak treba dati vremena da razmišljaju.

Kada je riječ o pozivu Ivanića opoziciji da ne izađe na izbore ukoliko bude usvojen izborni zakon Srpske, Stevandić je naglasio da Ivanićevi pozivi više nemaju političku težinu.

- Bolje ga je ignorisati nego mu davati na značaju - rekao je Stevandić.
Predsjednik NPS-a Darko Banjac ocijenio je nebuloznim poziv Ivanića opoziciji, ističući da to znači pravljenje velike krize na ovim prostorima.

- Taj prijedlog ne ide u korist nijednoj političkoj partiji, pogotovo opoziciji - rekao je Banjac, koji smatra je da je riječ o nebuloznom prijedlogu, koji bi doveo Republiku Srpsku i demokratske principe u veliki problem.

Sjednica iduće sedmice

Nenad Stevandić je rekao da će iduće sedmice biti održana posebna sjednica parlamenta Srpske, na kojoj će, između ostalih, biti razmatran izborni zakon Republike Srpske.

- Na dnevnom redu nije samo izborni zakon. Najvažnije je to što niko nije osporio ustavni osnov za izborni zakon Republike Srpske, koji ne može pasti na Ustavnom sudu - rekao je Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana