Bocan-Harčenko: Zahvalnost bratskom srpskom narodu za očuvanje istorijske istine

GS
Bocan-Harčenko: Zahvalnost bratskom srpskom narodu za očuvanje istorijske istine

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko iskazao je zahvalnost rukovodstvu Srbije i bratskom srpskom narodu na zalaganju za očuvanje istorijske istine o događajima u Drugom svjetskom ratu.

- Iskreno smo zahvalni rukovodstvu Srbije i bratskom srpskom narodu na zalaganju za očuvanje istorijske istine o događajima u Drugom svjetskom ratu i nenadmašnim vojnim i ratnim podvizima sovjetskog naroda, brižljivom odnosu prema spomenicima vojnicima i oficirima Crvene armije, koji su se rame uz rame sa Srbima borili za oslobođenje Jugoslavije od nacizma - rekao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da će već ove jeseni uslijediti zajedničko obilježavanje 80. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističkih osvajača.

Uvjeren je, kaže, da će biti učinjeno sve što je potrebno da ti značajni datumi, 20. oktobar i 9. maj budu ispunjeni originalnim, značajnim sadržajima.

- Garancija toga su nepokolebljiva odanost naših naroda antifašističkim tradicijama i visoki duhovni i moralni ideali, koje nam je zaveštala generacija pobednika - naveo je Bocan-Hrčenko.

On je podsjetio da je tokom sastanka generalnog koordinatora Međunarodnog pokreta "Besmrtni puk" Mera Avetsjana i rukovodioca Izvršnog odbora pokreta "Besmrtni puk Rusije" Natalije Šadrine sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naglašena spremnost za zajednički rad na organizaciji svečanosti u Beogradu i drugim srpskim gradovima.

- Nadamo se da će se tim sistematskim naporima priključiti i predstavnici civilnog društva naših zemalja - dodao je Bocan-Harčenko.

Pres-služba "Besmrtnog puka Rusije" saopštila je ranije danas da, nakon sastanka predstavnika ovog patriotskog pokreta sa Vučićem, Srbija namjerava da u Beogradu održi veliki marš "Besmrtnog puka" u čast 80. godišnjice pobjede nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

Oko 8.000 sovjetskih vojnika i oficira poginulo je prilikom oslobađanja Jugoslavije. Srbija je tokom okupacije izgubila do 30 odsto stanovništva, oko 1,7 miliona ljudi.

-"Partizanski pokret Jugoslavije" odigrao je značajnu ulogu u borbi protiv fašizma, a veliki broj Srba je izgubio život u nacističkim logorima - samo u logoru Jasenovac ubijeno je do 700.000 ljudi.

Srbija ima devet velikih memorijalnih centara posvećenih sovjetskim vojnicima. Najveći od njih je "Spomen-groblje oslobodiocima Beograda". Tu su sahranjeni posmrtni ostaci 818 pripadnika "Crvene armije" i 1.395 jugoslovenskih partizana, podsjeća TASS.

U decembru 2020. godine u "Spomen-groblju oslobodiocima Beograda" upaljena je prva vječna vatra u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana