Bocan-Harčenko: Srbi ni po koju cijenu neće dozvoliti oduzimanje statusa Srpske

Srna
Bocan-Harčenko: Srbi ni po koju cijenu neće dozvoliti oduzimanje statusa Srpske

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je sada na snazi pokušaj uništavanja Republike Srpske putem oduzimanja njenih nadležnosti kao dejtonskog entiteta, ali da srpski narod ni po koju cijenu to neće dozvoliti.

Bocan-Harčenko je istakao da pokušaj revizije Dejtoskog sporazuma, koji na prvom mjestu čuva bezbjednost i interes srpskog naroda u cjelini, nije novina, te da je to započeto odmah po potpisivanju i prilikom prvih faza prmjene.

On je za "Večernje novosti" rekao da bi, ako bi bile oduzete nadležnosti Republici Srpskoj, ona u tom slučaju mogla da sačuva naziv, ali bi izgubila suštinu.

Ruski ambasador je podsjetio da je svake godine bilo pokušaja da se dođe do toga da je Dejton prevaziđen, te dodao umjesto njega postoje evropske integracije koje su u stvari evroatlantske, bez obzira na stav Republike Srpske i srpskog naroda koji je protiv učlanjenja BiH u NATO.

"Vjerujem da do katastrofalnih posledica za BiH neće doći, s obzirom na izuzetno ozbiljan stav rukovodstva Republike Srpske i srpskog naroda u Srpskoj, kao i Beograda", rekao je Bocan Harčenko.

Kada je riječ o ruskom stavu prema Srbiji u vezi sa memorandumom EU i Srbije o eksploataciji litijuma, Bocan-Harčenko je rekao da Rusiji bilo kakva saradnja na polju litijuma sa EU nije nikakva prepreka za razvoj odnosa sa Srbijom.

On je naveo da je svakako potreban određeni oprez jer je poznato da Zapad uvijek traži nešto samo za sebe na neokolonijalistički način, te podsjetio na stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da neće biti štete za Srbiju u vezi sa litijumom.

Ruski ambasador se nada da će rukovodstvo Srbije voditi računa da ne bi, kada dođe do realizacije tog projekta litijuma, to bilo na štetu države, već da se za Srbiju stvori mogućnost prodora ekološkog, tehnološkog i ekonomskog prosperiteta.

On je podsjetio da je suverenitet očuvanje pozicije neutralnosti i donošenje suverenih odluka ključna tačka političkog stava rukovodstva Srbije, te da vjeruje čvrsto da će Srbija zadržati taj stav i u sadašnjim teškim uslovima.

Bocan-Harčenko je rekao vjeruje da će Vučić odoliti pritisku i da neće uvesti sankcije Rusiji, te da od njega nikada nije čuo neki sumnjiv stav koji bi natjerao na razmišljanje da je moguća promjena politike Srbije.

On je dodao i da u Srbiji postoji interes prema BRIKSU i u javnosti i unutar Vlade, te da razvoj odnosa sa BRIKS-om ne bi bio prepreka za evropske integracije Srbije.

Na pitanje da li bi Rusija u slučaju novog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji bila spremna da ih vojno zaštiti, Bocan-Harčenko je rekao da teoretska mogućnost postoji, imajući u vidu veoma tešku situaciju, ali da postoji i mogućnost političkog rješenja i smirivanja situacije, te osiguranja bezbjednosti za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"U svakoj situaciji koja je izuzetno važna za Srbiju Rusija će uvijek biti uz nju i srpski narod i to je iz našeg državnog vrha potvrđeno više puta. Ali sada koristimo političke mogućnosti, prije svega, one koje proističu iz stalnog članstva u Savjetu bezbjednosti UN", naveo je Bocan-Harčenko.

Govoreći o međunarodnim odnosima i situaciji u Ukrajini, ruski ambasador je naveo da Rusija poštuje ulogu Kine, kao i da Zapad uopšte ne želi da se priča o primirju u Ukrajini, te poručio da će Rusija adekvatno odgovoriti ako Amerikanci razmjeste svoje projektile u Njemačkoj.

"Ako u nekoj državi postoji želja za razgovor sa Rusijom uvek ćemo biti otvoreni uzimajući u obzir naše interese", rekao je Bocan-Harčenko.

Komentarišući opsadu manastira Esfigmen na Svetoj Gori po nalogu carigradskog patrijarha Vartolomeja, ruski ambasador je rekao da napad na pravoslavlje ne postoji samo u Ukrajini, nego i u Srbiji, odnosno na Kosovu i Metohiju, i da je tu Fanar /Carigradska patrijaršija/ zadužen kao poluga rascjepa pravoslavlja i smanjivanja njegovog uticaja u Evropi i svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana