Bocan-Harčenko o Putinovom pozivu Vučiću, pomenuo i Banjaluku

RT Balkan
Bocan-Harčenko o Putinovom pozivu Vučiću, pomenuo i Banjaluku

"Poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina za sastanak BRIKS-a u Kazanju govori sve o značaju Srbije i srpsko-ruskih odnosa", rekao je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Loznici.

- U Moskvi se najviše cijeni principijalan stav Srbije, što sankcije nisu i neće biti prihvaćene. To pruža mogućnost da srpsko-ruski odnosi idu korak po korak naprijed, u sadašnjim teškim uslovima - rekao je Harčenko.

On je istakao da je privreda uvijek na prvom planu, i da se sada razmišlja o održavanju međuvladinih komisija, okupljanju institucija i zvaničnika koji bi učestvovali u razvoju srpsko-ruskih odnosa.

Prozivaju Vučića da je Putinu rekao "njet", šta na to kaže predsjednik Srbije

- Rusija je apsolutno svjesna najteže situacije na KiM, i to će biti jedno od najvažnijih, najprioritetnijih pitanja u toku takozvane ministarske sjednice pri zasjedanju Generalne skupštine UN. U oktobru se očekuje i redovno zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN za KiM, što će dati priliku i Rusiji da iznese svoj principijelni stav na osnovu Rezolucije 1244 - rekao je Bocan-Harčenko.

Kako je rekao, osnovni zadatak je zaštita Srba koji žive na KiM, njihova bezbjednost i obezbjeđivanje normalnih uslova za život. 

On je takođe istakao da je dosta teška situacija zbog pritisaka na Banjaluku, što je, kako je rekao, isto veoma važan dio spoljnopolitičke agende Ruske Federacije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana