Bocan-Harčenko: Moskva podržava da se pitanje Kosova rješava u Savjetu bezbjednosti UN

Srna
Bocan-Harčenko: Moskva podržava da se pitanje Kosova rješava u Savjetu bezbjednosti UN

BEOGRAD - Rusija podržava inicijativu da se rješavanje pitanja Kosova vrati pred Savjet bezbjednosti UN, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko kaže da je Rusija podržala posljednji zahtjev Srbije za održavanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN nedavno o situaciji na Kosovu i Metohiji, nakon ukidanja dinara, te da je podrška Srbiji oko teritorijalnog integriteta jedan od najvažnijih političkih stavova Rusije kao stalne članice Savjeta bezbjednosti.

“Rusija je kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN odmah bez ikakvog razmišljanja podržala inicijativu za održavanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti u Kosovu i cilj je da se pitanje Kosova vrati u Savjet bezbjednosti, u organizaciju UN”, rekao je on na svečanom prijemu u ruskoj Ambasadi u Beogradu, povodom obilježavanja ruskog državnog praznika Dana branioca otadžbine.

Bocan-Harčenko je naveo da je Rusija svjesna napada i pritisaka Zapada da Srbija uvede sankcije Rusiji, te dodao da je velika čast da Srbija nije prihvatila i neće prihvatiti sankcije protiv Rusije, uprkos napadima, pritiscima i prijetnjama.

On je naveo da ruski praznik Dan branioca otadžbine obuhvata svu slavnu istoriju Rusije, tešku, ali herojsku, sačinjenu od pobjeda, obuhvata rusku tradiciju, vrijednosti i budućnost.

“Mi smo uvjereni da smo u pravu i vjerujemo u našu budućnost. Mi poštujemo naše vojnike koji su na bojištu i sa rizikom po svoj život brane našu bezbjednost, bezbjednost Rusa, naše vrijednosti i bezbjednost naše države”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je istakao da nema sumnje da će pobjeda Rusije u specijalnoj vojnoj operaciji pokazati ko je na pravoj strani istorije, te da će to ko je na pravoj strani istorije pokazati i 25 godina NATO agresije na SR Jugoslaviju koja će uskoro biti obilježena.

Bocan-Harčenko je naveo da je u toku neviđena konsolidacija naroda u Rusiji, gđe je svako branilac otadžbine i daje svoj doprinos izvršavanju zadataka specijalne vojne operacije.

“A cilj specijalne vojne operacije jeste da završi rat koji je Zapad, koristeći Kijev, otpočeo prije 10 godina protiv ruskog stanovništva u Ukrajini. Naš je zadatak da se taj rat završi i uspostavi mir i bezbjednost u Ukrajini i svim ruskim regionima”, dodao je on.

Ruski ambasador je naglasio da je između Rusije i Srbije najvažnije razumijevanje duše i srca, prenijeli su beogradski mediji.

Prijemu su prisustvovale brojne visoke zvanice među kojima ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Miloš Vučević, Danica Grujičić, Zoran Gajić, nekadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, episkop bački Irinej (Bulović), predstavnici diplomatskog kora, SPC kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i političkog života Srbije.

Dan branioca otadžbine jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom slavi se od 1993. godine.

Za vrijeme Sovjetskog saveza to je bio Dan Crvene armije i flote.

Zvanični Dan Crvene armije, 23. februar 1918. godine, označava dan prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Lenjingradu i Moskvi i prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Njemačkog carstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana