Blinken umjesto gasa prodaje maglu

Veljko Zeljković
Blinken umjesto gasa prodaje maglu

SARAJEVO - Pritisci američkih zvaničnika na predstavnike vlasti na zajedničkom i federalnom nivou kako bi bio odblokiran projekat izgradnje gasovoda “Južna interkonekcija”, a pri tome osporavajući sličan projekat koji Republika Srpska pokušava da realizuje, BiH će umjesto energetske stabilnosti donijeti veliku nestabilnost.

Smatra ovo ekspert za energetiku Vojislav Vuletić osvrćući se na posljednje, gotovo prijeteće poruke pojedinih američkih visokih zvaničnika u kojima oni upozoravaju ovdašnje vlasti da zbog zelene tranzicije, navodne energetske stabilnosti i smanjenja zavisnosti od ruskih energenata, BiH, odnosno FBiH, mora što prije krenuti sa realizacijom projekta izgradnje “Južna interkonekcija”, koja bi bila dio “Jadransko-jonskog gasovoda” s kojim bi se iz Azerbejdžana dopremao gas za balkanske države.

Kako kaže Vuletić, interesantno je da nakon upozorenja koja su prvo stizala sa adrese američke ambasade u Sarajevu, od strane Majkla Marfija, sada reagovao i sam državni sekretar Entoni Blinken šaljući pismo ministru inostranih poslova Elmedinu Konakoviću, ali i njegovom kolegi u Hrvatskoj u kom se od BiH traži da što prije krene sa realizacijom ovog projekta. Vuletić kaže da je ovo samo dio, kako ga je nazvao, anglo-američkog koncepta neprirodnog i ekonomski neopravdanog pokrivanja energetskih deficita, kako u Evropi, tako i na Balkanu, jer gasno nalazište Šah Deniz u Azerbejdžanu ima proizvodnju od svega 16,7 milijardi kubnih metara, što jedva čini pet odsto potreba Evropske unije.

Podsjeća kako je rusko-evropski projekat “Južni tok” godinama rušen projektom “Nabuko” na čijem čelu je bio “Britiš petroleum” koji ima pravo eksploatacije nalazišta Šah Deniz. “Nabuko”, s razlogom, nikada nije realizovan, a sada je na sceni, ističe Vuletić, već viđena priča samo drugačije upakovana, i to kao politička šargarepa na štapu namijenjena balkanskim zemljama, pa samim tim i BiH.

- Zvaničnici iz Bijele kuće, a izgleda i sam Blinken, shvataju da američki uticaj sve više slabi, te se sad više okreću manjim državama, slabijim, kako bi na njima projektovali svoju moć i uticaj. Smatram da je iluzorno graditi taj gasovod i trošiti toliki novac, jer osim ruskog, drugog gasa nema. Azerbejdžan nema dovoljnih količina s kojim bi snabdevao balkanske zemlje. Italija ima sklopljen dugoročni ugovor o kupovini gotovo svih količina ovog energenta koje se crpe sa nalazišta Šah Deniz. Zato su više nego nebulozne te priče kako bi određene količine preko Albanije i Crne Gore mogle stići i do BiH. Nema tog gasa – kaže Vuletić.  

Istina, priznaje, rade se određena istraživanja u Azerbejdžanu kako da se dodatno “otvori” ovo nalazište, ali i ističe da je sve to na dugom štapu. Podsjeća na primjer od par godina kada su Kipar i Izrael saopštili kako su u istočnom Mediteranu pronašli ogromne količine gasa.

- Tada je rečeno da će to biti fantastično za Evropu. I gde smo danas?! Nije se odmaklo od nule. I dalje se rade istraživanja da bi se videlo kolika gasa ima te da li je uopšte isplativo upuštati se u tako nešto. Da zaključim, na ovaj način SAD žele da što manje ruskog gasa dolazi u Evropu. Zbog toga izmišljaju druge projekte i teraju države da u iste ulaze. Nije ih briga koliko će to na kraju “koštati”. Uporedio bih to sa primerom Srbije koja je nedavno nesmotreno ušla u gradnju gasovoda koji ide od Niša, preko Dimitrovgrada do Sofije. On je trebalo da obezbedi diverzifikaciju da se Srbija i iz drugih pravaca i izvora snabdeva gasom pa i iz Azerbejdžana. Ali, ponavljam, tog gasa nema. Jedino rešenje za BiH, u globalu, jeste priključenje na gasovod “Turski tok” – kategoričan je Vuletić.

Gdje je zapelo

Priča oko gradnje “Južne interkonekcije” zapela je u FBiH, jer se predstavnici hrvatskih stranaka protive tome da nosilac ovog projekta bude BH Gas i već traže da se osnuje novo preduzeće čije bi sjedište bilo u Mostaru. “Južna interkonekcija” treba da bude dio “Jadransko-jonskog gasovoda” kojim bi se iz Azerbejdžana dopremao gas za balkanske države. Taj krak gasovoda išao bi preko Posušja, Mostara do Novog Travnika. U isto vrijeme, predstavnici bošnjačkih partija već jedno izvjesno vrijeme ne dozvoljavaju Republici Srpskoj da krene sa realizacijom projekta tzv. “Istočne interkonekcije”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana