Blagojević: Ustavni sud BiH ne poštuje ni sopstvena pravila

GS
Blagojević: Ustavni sud BiH ne poštuje ni sopstvena pravila

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević izjavio je danas da Ustavni sud BiH ne poštuje ni svoja pravila jer prema njima jučerašnja plenarna sjednica je morala da bude odgođena.

Blagojević je rekao da je juče na snazi još bio član 39 Pravila Ustavnog suda BiH koji propisuje da se sjednica ne može održati, već odgoditi ako joj ne prisustvuju najmanje trojica sudija iz Federacije BiH  i najmanje jedan sudija iz Republike Srpske.

- U članu 42 oni su sebi propisali da to odlaganje ne može trajati duže od šest mjeseci i da onda zakazuju ponovo sjednicu, pa ako opet, recimo, nema najmanje jednog sudije iz Republike Srpske, a radi se o neopravdanom razlogu njegovog izostanka, tek tada mogu održati plenarnu sjednicu i tada na njoj mogu donijeti odluku o izmjenama pravila Ustavnog suda BiH - rekao je Blagojević za ATV.

On je naveo da se odredba iz člana 39 Pravila Ustavnog suda BiH odnosi na sve plenarne sjednice tog suda, pa i na sjednicu na kojoj se odlučuje o eventualnoj izmjeni pravila.

- Prema tome, to pravilo iz člana 39 juče je bilo na snazi i, ako nije bilo sudije iz Republike Srpske, oni juče nisu mogli održati sjednicu nego su je morali odložiti za neki naredni put. Ali, oni su tu sjednicu održali i donijeli izmjene pravila kojima su brisali taj član čime su, po meni, flagrantno povrijedili sopstvena pravila - istakao je Blagojević.

On je rekao da sudija Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske Zlatko Knežević još nije podnio ostavku na tu poziciju i samo kada preda na protokol Ustavnog suda svoju ostavku onda će prestati biti sudija tog suda. "Do tog trenutka on je još sudija Ustavnog suda BiH", istakao je Blagojević.

Dodao je da je članom šest Ustava BiH propisano da većina sudija Ustavnog suda BiH čini kvorum za rad i odlučivanje tog suda.

- S obzirom na to da Ustavni sud BiH prema Ustavu BiH ima devet sudija, pet sudija je kvorum i za rad i odlučivanje prema članu šest Ustava BiH. Dakle, onako kako glasi slovo Ustava, taj sud prema Ustavu BiH ima pravo da radi - rekao je Blagojević.

Na pitanje da li taj sud tada ima legitimitet, Blagojević je odgovorio da legitimitet znači prihvatanje bilo čije vlasti, u ovom slučaju Ustavnog suda BiH.

Ali, dodao je, ne zato što u krajnjem slučaju počiva na monopolu upotrebe legitimne i legalne fizičke prinude nego zato što je institucija utemeljena, organizovana i funkcioniše prema nekim vrijednostima koje su imanentne savremenom društvu, a to su vrijednosti pravde, poštenja i legitimiteta.

- Nije ni pravedno, ni pošteno da sada u toj situaciji o Ustavu BiH i ustavno pravnim pitanjima odlučuje samo jedan dio BiH, to jest FBiH plus troje stranaca, a da ne učestvuje i Republika Srpska - kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima, upravo će zbog toga u toj situaciji Ustavni sud BiH, u kojem nema nijednog sudije iz Republike Srpske, pretvoriti u Ustavni sud, ne BiH, nego FBiH, pa će jedan dio te države, onih 51 odsto, odlučivati i o preostalih 49 odsto, teritoriji koja pripada Republici Srpskoj, što je nelegitimno.

On je rekao da ne postoji opcija po Ustavu BiH da se mjesta srpskih sudija u Sudu BiH popune iz FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana