Blagojević: Radikalnim mjerama riješiti probleme

Srna
Blagojević: Radikalnim mjerama riješiti probleme

BANjALUKA - Situacija u pravosuđu BiH je katastrofalna, tako da se samo radikalnim mjerama, odnosno "čeličnom metlom" može riješiti problem njegove neefikasnosti i neefektivnosti, smatra profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

"`Čelična metla` ili radikalna reforma bi na prvom mjestu podrazumijevala proces reimenovanja nosilaca svih pravosudnih funkcija. Time bi bila poslata jasna poruka strancima koji su svojevremeno radili `reformu` pravosuđa da je katastrofalno urađena i bila promašaj", rekao je Blagojević za "Nezavisne novine".

On je naglasio da zbog takvog promašaja BiH trpi posljedice u pravosuđu, a time i u društvu posljednjih 20 godina.

"Osim toga, reforma bi podrazumijevala liderstvo određenog broja ljudi kako u političkim institucijama, tako i u pravničko-profesionalnoj zajednici, koji bi na svojim plećima iznijeli teret reforme i odgovarajućih zakona bez kojih ne može biti kvalitetnog pravosuđa", rekao je Blagojević.

On je naveo da je ponovo potrebno sačiniti zakon o krivičnom postupku, zakon o parničnom postupku i zakon o upravnim sporovima, jer su postojeći katastrofalno napisani sa brojnim novotarijama koje su onemogućile sudove da obavljaju plemenitu ulogu u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana