Blagi rast Save, voda se izlila u nebranjena područja

Srna
Blagi rast Save, voda se izlila u nebranjena područja

GRADIŠKA - Vodostaj rijeke Save u Gradišci ima tendenciju blagog rasta od jednog centimetra na tri sata, a voda se izlila u nebranjeno područje, izjavio je Srni šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Slobodan Knežević.

Nivo Save je u 11 časova iznosio 708 centimetara, a Knežević je podsjetio da je juče proglašen prvi setepen redovne odbrane od polava kada je rijeka dostigla vodostaj od 700 centimetara.

On je rekao da se očekuje dalji porast vodostaja ali ne preko kote od 730 centimetara, kada se proglašava drugi stepen redovne odbrane od polava.

Knežević je dodao da, osim izlivanja rijeke Save u nebranjeno područje u selima Gašnica, Bistrica i Vrabaška, nisu zabilježeni problemi sa poplavama niti oštećenja na savskom nasipu.

Vodostaj Save kod Srpca porastao je za pet centimetara u protekla 24 časa, ali je i dalje ispod kote redovne odbrane od poplave, rekao je Srni samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite Dalibor Košutić i dodao da je poplavljen znatan broj oranica.

Košutić je naveo da Sava za sada ne ugrožava domaćinstva na potezu prema Kobašu.

Nivo vode trenutno je 848 centimetara i za 12 je manje od kote redovne odbrane od poplava.

-Imajući u vidu tempo rasta Save ne očekuje se značajnije povećanje u narednim danima, a od nedjelje se može očekivati i njena stagnacija - rekao je Košutić.

On je dodao da i dalje opada vodostaj Vrbasa i drugih vodotoka u srbačkoj opštini, koji su u svom koritu, a je zaplavljeno jedno domaćinstvo u nebranjenom području Gaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana