Bjelica: Stanje u koloniji BiH kao iz 1910.

Srna
Bjelica: Stanje u koloniji BiH kao iz 1910.

SOKOLAC - Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da je „posljednjim nezakonitim odlukama nelegalnog visokog predstavnika dijela međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita stanje u koloniji BiH jednako onom iz 1910.“

-Dakle, postoji parlament, on glasa i donosi zakone, ali ako ne odgovaraju guverneru, ti zakoni su ništavni. To je suština djelovanja njemačkog političara Kristijana Šmita koji nelegalno sjedi u Sarajevu i lažno se predstavlja kao visoki predstavnik - istakao je Bjelica za Srnu.

On naglasio da je „Šmit nelegalno donio i odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve radnje kojima se, prema mišljenju kolonijalnog upravnika i kolonijalnih sudija, narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo“.

-Izmjenama je kriminalizovano i nepoštovanje i nesprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora. Nedostaje još samo ona opska – „visoki predstavnik ne može da pogriješi“ i „visoki predstavnik je uvijek u pravu“, iako BiH nema visokog predstavnika” - istakao je Bjelica.

Ukazao je na to da je krajnje licemjerno Šmitovo “upozorenje” “da najveće posljedice neodgovornog ponašanja pojedinih političara snose građani Republike Srpske”.

On je istakao da samo treba zamisliti situaciju da građanima Škotske, ili Velsa, ili Katalonije, ili Bavarske, neki birokrata sa Balkana, kaže ono što je građanima Republike Srpske rekao Bavarac Šmit: “Ja ih poštujem, kao i sve građane BiH, i oni ne bi trebali imati život u kojem dominiraju ideje pojedinaca”.

-Kako bi ti narodi reagovali? Da li bi se Škotlanđani odrekli ideja Vilijama Volasa, ili sadašnjeg premijera Hamze Jusafa koji priča o samostalnosti, ili pojedinaca čije ideje dominiraju životima ne samo naroda, već i čovječanstva. Ne bi sigurno, kao što nijedan drugi narod ne bi da živi u koloniji, što BiH danas sigirno jeste - naglasio je Bjelica.

On je ukazao da je nakon posljednjih poteza Šmita postalo još jasnije da BiH nikada nije postala nezavisna, suverena, samostalna, niti će to biti dok god narodi koji u njoj žive ne budu odlučivali o zemlji u kojoj žive i rade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana