Biznismeni i ministri sa obje strane Drine na sastanku u Banjaluci: Udruženim snagama do jače privrede

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: G.S.

BANjALUKA, BEOGRAD - Privrednici sa obje strane Drine okupiće se sutra u Banjaluci, a na zajedničkom sastanku trebalo bi da budu skrojena i nova rješenja koja će u narednom periodu unaprijediti privrednu saradnju Republike Srpske i Srbije.

Organizatori privrednih susreta su Ministarstvo privrede i preduzetništva i Privredna komora Republike Srpske te Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije. 

- Sa delegacijom na čijem čelu će biti ministarka Adrijana Mesarović razgovaraćemo o  ulaganju u Podrinje, ali i o industrijskim zonama te javno-privatnom partnerstvu. Nastojaćemo da pronađemo neka rješenja koja će produbiti i proširiti privrednu saradnju između Republike Srpske i Srbije - kazao je „Glasu” ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović. 

Pored toga, naglašava da bi privrednici na odvojenom sastanku trebalo da razmijene iskustva, ali i da pokušaju napraviti direktniju i konkretniju saradnju u oblasti robne razmjene. 

- Ovaj sastanak je privredni produžetak Svesrpskog sabora u Beogradu početkom juna. Tada je dogovoren i susret privrednika. Ovo su za sada početne teme o kojima ćemo razgovarati i pokušati u tom dijelu da napravimo neku veću saradnju. Dalje ćemo vidjeti šta i kako i kandidovati neke nove teme gdje i na koji način, prije svega Srbija može ulagati u Srpsku - kazao je Mitrović, koji očekuje da će ovakvi susreti privrednika sa obje strane Drine ubuduće biti češći. 

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je dolazak u Banjaluku potvrdilo više od 40 privrednika iz Srbije.

- Isto toliko će ih biti iz Republike Srpske. Tema sastanka će biti unapređenje trgovinske razmjene i mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku -  kazao je „Glasu” Račić.

Naglasio je da je riječ o značajnom skupu na kojem će se okupiti veliki broj privrednika.

- Vjerujem da će njihovi dalji odnosi na bilateralnom planu biti veoma značajni za unapređenje razmjene između pojedinih kompanija. To će biti uvod i za češće susrete u narednom periodu - zaključio je Račić. 

U okviru Svesrpskog sabora koji je održan 8. juna u Beogradu sastale su se tada i delegacije privrednih komore Srpske i Srbije. Nakon sastanka poručeno je da će njihova saradnja u narednom periodu biti intenzivnija, pogotovo kada je riječ o zelenoj i digitalnoj transformaciji i digitalizaciji kompanija, kao i rad na jačanju dualnog obrazovanja u Srbiji i Srpskoj.

Teme razgovora dva ministarstva 

*Ulaganje u Podrinje
*Industrijske zone
*Javno-privatno partnerstvo

Teme razgovora privrednika

*Unapređenje trgovinske razmjene 
*Mogućnost investiranja u Srpsku 

Posjeta Drvaru 

Vojin Mitrović rekao je da će delegacije Srpske i Srbije u srijedu posjetiti i Drvar. 

- Interesi i Srpske i Srbije jesu da srpske povratničke opštine u FBiH svoj privredni potencijal podignu na viši nivo. U Drvaru ćemo posjetiti hram, ali i pojedine privrednike - kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana