"Bild": Duh nacizma još živi u BiH

Srna
"Bild": Duh nacizma još živi u BiH

SARAJEVO - Izjava jednog učesnika protesta u Sarajevu da "Hrvati mogu stati u dva željeznička vagona" u eteru sarajevske televizije "Fejs" ukazuje da je duh nacističke Njemačke još živ u BiH i da trenutno lebdi nad Sarajevom, piše portal "Bild".

Portal ističe da je otužno i sramotno da se na televiziji koja ima frekvenciju u cijeloj BiH puštaju takvi mrziteljski i nacistički stavovi.

"Bild" podsjeća u komentaru da su se u vagonima u nacističkoj Njemačkoj, najvećem zlu u istoriji čovječanstva čiji je cilj bio istrebljenje jevrejskog naroda, odvođeni upravo Jevreji prvo o koncentracione logore, potom i u gasne komore.

"Danas, 80-ak godine kasnije, taj duh je, nažalost, još živ, a protestant iz Sarajeva bi u vagonima odvozio Hrvate. Da, odvozio bi Hrvate prvo u koncentracione logore potom i u gasne komore jer ako ne bi, onda ne bi ni koristio ovakvu zločinačku i zlonamjernu paralelu", ističe se u komentaru.

Ispred OHR-a u Sarajevu juče su održani protesti nekoliko stotina građana nezadovoljnih najavom da bi Kristijan Šmit mogao nametnuti Izborni zakon kojim bi djelimično proveo presudu Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić".

Šmitovim intervencijama u Izborni zakon bilo bi omogućeno Hrvatima da sami biraju svoje političke predstavnike u tijela vlasti, a ne da to u njihovo ime čine brojniji Bošnjaci.

Takav način biranja predstavnika je temelj Dejtonskog sporazuma koji je u prvom redu mirovni, a više puta je grubo prekršen na štetu Hrvata.

Dio Dejtonskog sporazuma je i Ustav BiH koji Hrvatima garantuje mogućnost da sami biraju svoje političke predstavnike, što je više puta grubo prekršeno zahvaljujući nametnutim amandmanima ranijih visokih predstavnika u BiH.

Odluka Šmita da djelimično ispravi političke nepravde koje se Hrvatima nanose u velikom dijelu bošnjačkih stranka, te u dijelu javnosti dočekana je na nož, a neki bi, rado posezali i za metodama koje su ranije koristili nacisti, navodi isti izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana