Bijela kuća: Spremni smo dodatnim sankcijama odgovoriti Dodiku

GS
Bijela kuća: Spremni smo dodatnim sankcijama odgovoriti Dodiku

VAŠINGTON - Portparol Bijele kuće Džejk Saliven poručio je da će „Sjedinjene Američke Države nastaviti odgovarati na secesionizam i napade na Dejtonski mirovni sporazum“.

Istakao je da su „SAD zabrinute zbog povećanih prijetnji teritorijalnom integritetu BiH od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

-Nastavitćemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući korišćenje dodatnih sankcija - rekao je Saliven.

Izrazio je podršku Kristijanu Šmitu i „korišćenju Bonskih ovlašćenja kada je to potrebno, odnosno za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

-Nastavićemo da budemo uz građane BiH i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu - kazao je Saliven.

 

The U.S. is concerned by the increased threats to Bosnia & Herzegovina’s territorial integrity from Republika Srpska President Dodik. We will continue to respond to secessionist actions & attacks on the Dayton Peace Agreement, including through the use of additional sanctions.

— Jake Sullivan (@JakeSullivan46) July 1, 2024

 

Dodik je u petak potvrdio da je zavrpen dokument o mirnom razdruživanju BiH i poručuio da će iza toga stati i Vlada, i parlament Srpske.

On je u razgovoru za portal Sputnjik istakao da je dokument donijet imajući u vidu nemogućnost da Bosna i Hercegovina normalno funkcioniše, čak ni u okvirima Dejtonskog sporazuma koji je, kako kaže, razvaljen intervencijama najviše stranaca, uz asistenciju Bošnjaka a bez konsultacija sa druga dva naroda u BiH, Srbima i Hrvatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana