BiH u posljednjem vagonu ekonomskog blagostanja Evrope

Veljko Zeljković
BiH u posljednjem vagonu ekonomskog blagostanja Evrope

SARAJEVO - Nivo ekonomskog blagostanja u BiH, koji se izračunava na osnovu BDP po glavi stanovnika, daleko je ispod svjetskog prosjeka, manji je za oko 60 odsto, a u slučaju evropskog podaci su još porazniji.

Do ovog zaključka može se doći ukoliko se analiziraju posljednji zvanični podaci Međunarodnog monetarnog fond (MMF), iz kojih se može vidjeti da je BDP po glavi stanovnika u BiH samo 8.200 dolara, što je daleko manje od svjetskog prosjeka koji iznosi 13.440. Ta razlika je još veća ukoliko se napravi poređenje sa "naprednim ekonomijama" u kojima se on kreće čak oko 55.540 dolara, dakle sedam puta više.

Najbolje rangirane i na globalnom i evropskom nivou jesu Irska i Luksembur, dvije zemlje koje imaju 145.000 i 142.000 dolara po glavi stanovnika. Treće mjesto na globalnoj mapi zauzima preporođeni Singapur, a na evropskoj Švajcarska, koju prate Norveška, San Marino, Danska, Holandija i Island. 

Kada je u pitanju region - najbolje je rangirana Slovenija koja ima četiri puta bolji rezultat od BiH - BDP po glavi stanovnika 32.200 dolara. Slijedi Hrvatska sa 20.500, Crna Gora 11.300 i Srbija sa 10.850. Jedine evropske zemlje koje su se našle iza BiH su Albanija i Sjeverna Makedonija, uz malu razliku te Moldavija, Ukrajina i Bjelorusija, s kojom smo gotovo rame uz rame. 

Praveći paralele sa ostatkom svijeta, gotovo sve azijske, ali i latinoameričke države osim Perua i Bolivije imaju prema ovom matematičkom modelu viši nivo ekonomskog blagostanja od onog koji imaju građani BiH.

Ispred nas su i one države koje vrlo često nazivano egzotičnim, poput Barbadosa, Gvajane, Trinidan i Tobaga, Antik i Barbude. Primjera radi, Gvajana je daleko bolje rangirana od BiH, jer u ovoj zemlji BDP po glavni stanovnika iznosi više od 20.000 dolara.

Nešto bolja situacija je ako napravimo paralele sa zemljama Okeanije, ne uzimajući u obzir Australiju i Novi Zeland koji su daleko ispred Bih po nivou ekonomskog blagostanja. Da smo kojim slučajem smješteni negdje na Pacifiku, zauzeli bi visoko šesto mjesto i našli bi se za prsa ispred Kraljevine Tonga.

Kada su u pitanju afričke zemlje, prvih deset mjesta je već zauzeto. Desetoplasirani Tunis ima za 5.000 dolara veći BDP po glavi stanovnika od BiH. U boljem položaju su i Ekvatorijalna Gvineja i Gabon, dok je Bocvana u rangu BiH. Utjehe radi, iza BiH su ostali, ratom razrušena Libija, Južna Afrika, Namibija, Egipat, Alžir, Etiopija. 

Postoji mnogo načina da se različite ekonomije izmjere jedna u odnosu na drugu, ali poređenje zemalja prema BDP-u po glavi stanovnika ostaje jedna od najisprobanijih metoda kojom se određuje životni standard građana, odnosno nivo ekonomskog blagostanja u svijetu.

Nažalost, nije nam pomogla ni činjenica da manje zemlje sa manjim brojem stanovnika uglavnom bolje prolaze na ovoj rang-listi. Politika, nedostatak investicija, ali i višegodišnje političke blokade velikih infrastrukturnih projekata doveli su nas na, reklo bi se, sasvim zasluženo mjesto na globalnoj mapi ekonomskog blagostanja.

Najbolji

Luksemburg, Irska i Norveška vode na listi sa više od 100.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika. Luksemburg je ključni centar za finansijske usluge u Evropi, Irska je sjedište mnogih multinacionalnih korporacija, a Norveška jedan od najvećih izvoznika energije u regionu, što objašnjava njihov relativni prosperitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana